Ιράν σε Ισραήλ: Αν κινηθείτε κατά των πλοίων μας, θα αντιμετωπιστείτε ως πειρατές

AFP 2018 / JACK GUEZ
Freepen.gr - Αν το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρήσει να εμποδίσει τις πωλήσεις πετρελαίου στο Ιράν, η Τεχεράνη «θα απαντήσει σθεναρά», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Amir Hatami.

Ο Hatami σημείωσε επίσης ότι οι ισραηλινές ενέργειες θα θεωρηθούν ως "πειρατεία" αν το ναυτικό δράσει κατά του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η δήλωση του υπουργού ήρθε ως αντίδραση στις απειλές του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναπτύξει το Ναυτικό του Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τις εικαζόμενες προσπάθειες του Ιράν να διακινήσει λαθραία πετρέλαιο μέσω θαλάσσιων διαδρομών προκειμένου να καλύψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο ισραηλινός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πώς θα αντιμετωπίσει το ναυτικό και αν θα οδηγηθούμε σε μια άμεση ένοπλη αντιπαράθεση στη θάλασσα.

Το ιρανικό ναυτικό επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στη θάλασσα εν μέσω μιας νέας κλιμάκωσης των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση του τελευταίου να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, γνωστή και ως το κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης, και να επαναφέρει οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη . Ειδικότερα, η Τεχεράνη πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το έτος ασκήσεις στο Στενό του Ορμούζ - μια στρατηγικά σημαντική διαδρομή για τις εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή. Το Ιράν απειλούσε επίσης προηγουμένως να κλείσει το Στενό, αν η Ουάσιγκτον μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου.

Το Ισραήλ είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και ένας σημαντικός αγοραστής αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Τα δύο κράτη έχουν την ίδια θέση στο ζήτημα του Ιράν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail