Ενεργειακή ασφάλεια - κοιτάσματα & ακατανόητες ενέργειες για τα εθνικά συμφέροντα


Όλοι όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε ότι είμαι 2.01 μέτρα ψηλός. Εάν προσδιορίσω το ύψος μου με εκατοστά είμαι 201 εκατοστά και με πόδια 6.7.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Κανένας όμως από τους διαφορετικούς προσδιορισμούς δεν με καθιστά ψηλότερο από ότι είμαι στη πραγματικότητα αλλά απλά μπερδεύει όσους δεν είναι καλοί σε υπολογισμούς ή δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ μέτρων και ποδιών. Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπερδέψουν τα μέτρα με τα πόδια γιατί έχουν το συγκριτικό στοιχείο της μέσης κατανομής ύψους των ανθρώπων.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το κοίτασμα Γλαυκός του οικοπέδου 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με το να λες ότι περιέχει 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια δεν το καθιστά μεγαλύτερο από τα 142-227 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Απλά όσοι δεν έχουν συγκριτικό μέγεθος δεν μπορούν να καταλάβουν τις τάξεις μεγέθους και μένουν στο τίτλο γιγαντιαίο κοίτασμα και για πρώτη φορά εντοπισθέν παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Τι γίνεται όμως εάν το συγκρίνουμε με τον μέσο όρο των κοιτασμάτων προς εκμετάλλευση; Τότε αναδεικνύεται η πραγματική τάξη μεγέθους του που δεν είναι γιγαντιαία και επίσης εάν διευρύνουμε το χρονικό ορίζοντα σύγκρισης στα 5,6,7,8, 9,10 και πλέον χρόνια όλο και διαφορετικές διαβαθμίσεις προκύπτουν.

Γιατί όμως η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να φουσκώνει τεχνηέντως τα πράγματα;

• Πιστεύει ότι δεν θα φανεί η πραγματική τάξη μεγέθους;

• Επιδιώκει να προκαταλάβει τους διεθνείς παράγοντες για την ανάγκη δημιουργίας εγκατάστασης διαχείρισης του φυσικού αερίου στο Κυπριακό έδαφος, έναντι της περίπτωσης να μην βρεθούν άλλα κοιτάσματα, οπότε η άντληση και διαχείριση θα γίνεται από εξέδρα στο σημείο της γεώτρησης είτε μέσω σύνδεσης αγωγού με την Αιγυπτιακή πλατφόρμα εκμετάλλευσης;

• Ικανοποιεί τις ενδόμυχες προσδοκίες των Κυπρίων για τον ορυκτό πλούτο που θα τους κάνει μέλος του ΟΠΕΚ;

Θυμίζω ότι και το 2006-2007, όταν υπήρχαν ενδείξεις για κοιτάσματα στη περιοχή και πριν ανακαλυφθεί οτιδήποτε, η Κύπρος συζητούσε σοβαρά να υποβάλλει αίτημα ένταξης στις χώρες του ΟΠΕΚ. Η Ελληνική κυβέρνηση μάλιστα βρισκόταν σε δίλημμα εάν θα στείλει το στόλο της στη περιοχή για να προστατεύσει τα βέβαια κοιτάσματα που θα ανακαλύπτονταν.

Υπό την ηγεσία του τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χηνοφώτη, υποβάλαμε προσωπικά στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή λεπτομερές σχέδιο διακριτικής αντιμετώπισης του θέματος από το Ελληνικό Ναυτικό, το οποίο ευτυχώς εισακούσθηκε και αποφύγαμε μία μεγάλη κρίση.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

1. Σήμερα η Ελλάδα, επιπολαίως και ανεξήγητα, παρεμβάλλεται υπέρ της Τουρκίας στο διάλογο για τα ενεργειακά ζητήματα στη περιοχή και αυτό γίνεται εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας καθιστώντας μας άμεσα και μέρος του προβλήματος.

2. Η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων που τόσο διακαώς επιδιώκει να επιβάλλει η Τουρκία συνδέοντας τα πολλά και διαφορετικά συμφέροντά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, Συρία, Λιβύη, επιτυγχάνεται με την γελοία διαμεσολάβησή μας υπέρ του να καθίσει στο τραπέζι διευθέτησης των ενεργειακών θεμάτων στη περιοχή χωρίς να κάνει πίσω σε καμία από τις διεκδικήσεις της.

3. Και φυσικά τον κίνδυνο που επαπειλείται από την εξωφρενική αυτή συμπεριφορά θα τον επωμισθεί η κάθε νέα κυβέρνηση που δεν θα έχει διάθεση να υποχωρήσει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες. Και οπωσδήποτε οι Ένοπλες Δυνάμεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις ανοήτως απελευθερωμένες και κατά συνέπεια αφελώς υποκινούμενες επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας.

4. Όπως και τότε επί Χηνοφώτη, θα ήταν δέοντα για την Ελληνική κυβέρνηση τα εξής:

• Να εντάξει τις όποιες ενέργειές μας υπό την ομπρέλα των αναγκαίων δράσεων για την ασφαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των γεωτρήσεων, οι οποίες γίνονται σε συνεργατικό επίπεδο με τις άλλες δυνάμεις και συμμάχους που δρουν στη περιοχή (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο κλπ).

• Να αξιοποιήσει το στρατηγικό δόγμα της ενεργειακής ασφάλειας που έχουν διακηρύξει ΕΕ και ΝΑΤΟ και να αιτηθεί πιεστικά (και με την επιδίωξη υποστήριξης και από τους άλλους συνεργάτες-συμμάχους που έχουν συμφέροντα στη περιοχή), για την δημιουργία μόνιμης διεθνούς Ναυτικής δύναμης προστασίας για την ενεργειακή ασφάλεια ή την ένταξη του έργου αυτού στα πλαίσια της αποστολής των μόνιμων διεθνών-συμμαχικών και Ευρωπαϊκών δυνάμεων που δρουν στη περιοχή.

• Σε περίπτωση που δεν υποστηριχθεί το αίτημα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να επιδιώξει την δημιουργία μόνιμης δύναμης για την ενεργειακή ασφάλεια στη περιοχή, με συμμετοχή δυνάμεων από Ισραήλ, Αίγυπτο, Γαλλία και Ιταλία, και με την κατά περίπτωση συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις με τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη περιοχή.

• Και σταματήστε οπωσδήποτε οιαδήποτε συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά θέματα, συνδέοντάς τα συμφέροντά μας άμεσα με το ενεργειακά ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Θα γίνουν όλα αντικείμενο ανατολίτικου παζαριού με εμάς τελικά χαμένους.

Η πολιτική, ότι τα μόνα Ελληνοτουρκικά θέματα που έχουμε προς επίλυση είναι της υφαλοκρηπίδας και του παράνομου casus belli, είναι η πλέον ασφαλής και de facto δικαιολογημένη και σοφή επιλογή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail