Αυτός είναι ο νέος χάρτης της τριχοτομημένης Τουρκίας - Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Σε όσα μέτωπα κι αν εμπλέξει την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως η τριχοτόμηση της χώρας του μάλλον δεν ανατρέπεται. Για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση η γειτονική χώρα παρουσιάζει εικόνα σπασίματος σε τρία τμήματα.

Του Στρατή Μαζίδη

Στα νοτιο-ανατολικά το HDP επικρατεί όπου κατέβασε υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές, καθώς στις βουλευτικές έχει μεγαλύτερη δύναμη. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί η απώλεια του Σιρνάκ στα σύνορα με τη Συρία, μια περιοχή την οποία το καθεστώς Ερντογάν ισοπέδωσε στα πλαίσια της δήθεν αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης.

Το ΑΚΡ χάνει το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας Τουρκίας, ιδίως στα παράλια της Μικράς Ασίας με μόνη εξαίρεση την Πέργαμο και τις μεσογειακές ακτές. Η Σμύρνη περνά στην αντιπολίτευση ενώ και η Αγκυρα αλλάζει κατά πάσα πιθανότητα στρατόπεδο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρνει [;] να διατηρήσει την Κωνσταντινούπολη με ελάχιστη διαφορά και έχοντας ρίξει το βαρύ χαρτί του πρώην πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ και την ενδοχώρα της Τουρκίας. Ωστόσο η κατάσταση έχει περιπλακεί καθώς κι ο έτερος υποψήφιος, ο Ιμάμογλου δηλώνει νικητής.

Σε απλά ελληνικά η Τουρκία αποτελείται από τρία μέρη: α) Το Κουρδιστάν που εκλέγει το HDP, β) τα παράλια και αυτό που αποκαλούμε αναπτυγμένη Τουρκία όπου η πλειοψηφία καταψηφίζει τον πολεμοχαρή και ριψοκίνδυνο Ερντογάν και γ) την ενδοχώρα κατά βάση της Τουρκίας, τις μισές ακτές του Πόντου και ένα μικρό μέρος των παραλίων της Μεσογείου που ελέγχονται από το καθεστώς.

Τρία τμήματα ετερόκλητα μεταξύ τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail