25 Μαρτίου 1821-25 Μαρτίου 2019, αυτός ο λαός με τα πολλά ελλατώματα έχει κι ένα σημαντικό προτέρημα

Έχουν περάσει σχεδόν δυό αιώνες από την ημέρα της Παλιγγενεσίας και η ανάγκη να κρατάμε ζωντανή την μνήμη και τα διδάγματα της Επανάστασης του 1821 καθίσταται στα δύσκολα χρόνια που περνά ο τόπος όλο και περισσότερο σημαντική.

Της Ηλέκτρας Αντωνοπούλου-Πανάγου

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαπιστώνει καθημερινά ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα, ο λαός, η Ιστορία μας, δέχονται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση. Πολύπλευρη, ολομέτωπη, διαρκής η επίθεση, έχει οδηγήσει τον Ελληνικό Λαό σε αδιέξοδο.

Τον οικονομικό πόλεμο που συνεχίζεται από το 2011, συνοδεύει πλέον, από το 2018, και μια ύπουλη, δήθεν "προοδευτική", δήθεν "λὐση" εθνικών θεμάτων, πρός όφελος όλων των άλλων εκτός του Ελληνικού Λαού.

Είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό και βάζει σε σκέψεις το γεγονός πως, ό,τι κατάφεραν οι Ηρωϊκές μορφές του 21 και η τιτάνια προσπάθεια του Ελληνισμού, δηλαδή να απελευθερώσει τα Ελληνικά χώματα και να ορίσει την Πατρίδα του, διαλύεται με μια υπογραφή.

Κάποιοι θα πούν ότι είναι μύθος το 21, μύθος η απελευθέρωση, μύθος η Αγία Λαύρα, μύθος το ένα, μύθος το άλλο. μὀνο και μόνο γιατί τους ενοχλεί η Πατρίδα, αισθάνονται άβολα με τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Διάκο, τον Κανάρη, την Μπουμπουλίνα, δυσκολεύονται να υποκλιθούν στην Γαλανόλευκη.

Αλλά θα σταθούν καμαρωτοί ως τιμώμενα πρόσωπα στις παρελάσεις και στις γιορτές. Η υποκρισία στο απόγειό της...

Ας είναι.

Τούτος ο Λαός με τα πολλά ελλατώματά του και την τρισχιλιετή Ιστορία του, έχει και μεγάλα προτερήματα. Και το πιό σημαντικό: Αντέχει.

Υπάρχει. Είναι εδώ. Μιλάει την γλώσσα του Ομήρου, του Σοφοκλή, του Αισχύλου, του Αριστοφάνη.

Ψάλλει "Τη Υπερμάχω", τραγουδάει τα κλέφτικα, χορεύει τον πυρρίχιο, παλεύει με τα σκοτάδια του.

Αυτός ο ίδιος ο Λαός είναι που το 1821, ξεσηκώθηκε "Για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία".

Κι όπως γράφει ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός, στο δωδέκατο τμήμα του δευτέρου σχεδιάσματος των "Ελεύθερων Πολιορκημένων"

> Είν' έτοιμα στην άσπονδη πλημύρα των αρμάτων
δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά, κι ελεύθεροι να μείνουν

εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με το Χάρο.<

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail