Ποια ήταν η κρισιμότερη στιγμή στην Επανάσταση του 1821; Συμπεράσματα και προεκτάσεις στο σήμερα

25 Μαρτίου 2019. Γιορτάζει η Ελλάδα! Αυτή που ξεσηκώθηκε μόνη της , σε πείσμα των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, μπροστά σε έναν οθωμανικό ζυγό που μέχρι τότε προκαλούσε φόβο στους ραγιάδες (Ο 'ράγιας' προέρχεται απ΄την αραβική λέξη 'ράγι' που σημαίνει κοπάδι. Ραγιάς, λοιπόν, ήταν το κοπάδι του σουλτάνου). 

Ταμπουρέας Νικόλαος 
Εκπαιδευτικός, παιδαγωγικός σύμβουλος

Εκείνη την κρίσιμη εποχή βρέθηκαν στη δουλωμένη επικράτεια 30 αξιόλογοι αγωνιστές με Θεό και πατρίδα και με την προσωπικότητά τους συσπείρωσαν τους φοβισμένους και διασκορπισμένους Έλληνες. Η κρίσιμότερη στιγμή στον αγώνα δεν ήταν κάποια από τα πεδία των μαχών, αλλά η στιγμή που οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τα πρόσωπα των οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821. Σε αυτούς δεν είδαν ιδιοτελή ελατήρια αλλά πίστη στον κοινό αγώνα και πνεύμα θυσίας για το Έθνος Κράτος που ήθελαν να ιδρύσουν. 

Ο εμβληματικός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο στρατηγικός Γεώργιος Καραισκάκης, ο μαρτυρικός Αθανάσιος Διάκος, ο ναύαρχος Κωνσταντίνος Κανάρης, η μεγάλη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Τουρκοφάγος Νικήτας Σταματελόπουλος, ο στρατηγός Κίτσος Τζαβέλας, ο καπετάνιος των Σουλιωτών Μάρκος Μπότσαρης, ο οπλαρχηγός Νικόλαος Στουρνάρας ήταν μόνο κάποιοι από τους αγωνιστές που ένωσαν τους Έλληνες. Τους ένωσαν και ακολούθησαν τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης που πέρασε από χίλια κύματα, Μαυροκορδάτους και Κωλέττηδες, εμφύλιες συγκρούσεις, παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων που μας ήθελαν φόρου υποτελείς στον Σουλτάνο. Τελικά ελευθερωθήκαμε και δημιουργήσαμε ένα μικρό κρατίδιο που προσπαθούσε να ‘’αναπνεύσει’’ και να εδραιωθεί εδαφικά.

Η σύγχρονη Ελλάδα δέχεται έναν ανηλεή πόλεμο που ψυχές καθημερινά βασανίζονται από τις θηριωδίες των πολιτικών. Αυτών που διαχρονικά ξεχνούσαν και ξεχνούν τον λαό. Ο κατηφορος σήμερα φαίνεται να είναι σχεδόν παντού. Τεράστια η αναγκαιότητα να βρεθούν παρόμοιοι, ακέραιοι άνθρωποι, που θα συσπειρώσουν τους σύγχρονους Έλληνες! Ας προσευχόμαστε για τη σύγχρονη Ανάσταση του κράτους μας, δουλεύοντας παράλληλα ο καθένας τίμια στο μετερίζι του! Στην ιστορία δεν υπάρχουν αυτοματισμοί. Όταν σπέρνεις αγάπη για την πατρίδα θα δεις τους καρπούς μιας πνοής δημιουργικής και σεμνής να ακολουθεί τις πράξεις των ανθρώπων. Αυτό, πιο πολύ από ποτέ, έχει ανάγκη ο τόπος μας!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail