USS Grayback: το υποβρύχιο που θα κατέστρεφε το σοβιετικό στόλο στον Ειρηνικό με το άδοξο τέλος

Freepen.gr - Το υποβρύχιο USS Grayback αντιπροσώπευε μια νέα κατηγορία σκαφών που έφεραν καθοδηγούμενους πυραύλους επιφανείας - εδάφους Regulus II. Η καρίνα τοποθετήθηκε την 1η Ιουλίου 1954 στο Mare Island του Vallejo, Καλιφόρνια. Καθελκύστηκε στις 2 Ιουλίου 1957 και στις 7 Μαρτίου 1958 τέθηκε σε υπηρεσία. Το Grayback χαρακτηρίστηκε αρχικά ως υποβρύχιο επίθεσης, αλλά μετατράπηκε σε υποβρύχιο πυρηνικών πυραύλων κρουζ (SSG-574) το 1958.

Στις 27 Αυγούστου 1963, ενώ αναδύθηκε για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες, το Grayback δέχθηκε χτυπήματα από τον ισχυρό κυματισμό. Αυτό προκάλεσε βραχυκύκλωμα του διακόπτη After Main Battery, ξεκινώντας μια πυρκαγιά στο διαμέρισμα πρόσδεσης. Η κύρια πρόωση χάθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, αν και τελικά το υποβρύχιο κατάφερε να επιστρέψει στο Pearl Harbor.



Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ "Regulus: Τα πρώτα υποβρύχια πυρηνικών πυραύλων", ο πρωταρχικός στόχος για το Grayback σε περίπτωση πυρηνικής αναμέτρησης θα ήταν να εξαλειφθεί η σοβιετική ναυτική βάση στο Petropavlovsk-Kamchatsky στις ακτές της Απω Ανατολής.


Το πρόγραμμα πυραύλων Regulus έληξε το 1964 και το Grayback αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία. Παροπλίστηκε στο Mare Island Naval Shipyard της Καλιφόρνια, στις 25 Μαΐου 1964.

Μια δεύτερη μετατροπή άρχισε στο Mare Island το Νοέμβριο του 1967 ώστε να μετασκευαστεί σε ένα αμφίβιο υποβρύχιο μεταφοράς. Τον Ιούνιο του 1972, το Grayback μετέφερε ομάδα πεζοναυτών στα παράκτια ύδατα του Βόρειου Βιετνάμ ως μέρος της επιχείρησης Thunderhead. Αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ για τη διάσωση Αμερικανών στρατιωτών που κρατούντο στο Βόρειο Βιετνάμ


Το Grayback παροπλίστηκε για δεύτερη φορά στις 15 Ιανουαρίου 1984 στο σταθμό του Subic Bay στη Δημοκρατία των Φιλιππίνων. Αφού άλλαξε χρώμα σε κόκκικο βυθίστηκε ως στόχος στις 13 Απριλίου 1986 στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail