Ο Ερντογάν έστησε την κατάρριψη του RF-4E το 2012 για να σύρει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Συρία

Freepen.gr - Την άποψη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σκηνοθέτησε μαζί με τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν την κατάρριψη του RF-4E το 2012 στη δυτική Συρία εκφράζει επικαιροποιήμενα ο γνωστός αρθρογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ σε άρθρο του στο nordicmonitor.com.

Ο Μποζκούρτ υπενθυμίζει ότι μόλις λίγους μήνες νωρίτερα πέρασε στον έλεγχο της ΜΙΤ η Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Γενικού Επιτελείου που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας έξω από την Αγκυρα.

Το RF-4E έκανε μια πτήση πέντε σταδίων, όπου στο τελευταίο κατέβηκε ιδιαίτερα χαμήλα οπότε και παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας. Υπογραμμίζει το κείμενο πως τις προηγούμενες ημέρες είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχες πτήσεις τουρκικά F-16 ώστε να θέσουν γενικώς τη συριακή αεράμυνα σε κατάσταση εγρήγορσης.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε τότε μιλήσει για κατά λάθος παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας, ο Μποζκούρτ κάνει λόγο για την ύπαρξη σχεδίου πτήσης που αποδεικνύει τον όλο σχεδιασμό της Αγκυρας.

Την εποχή εκείνη η κυβέρνηση της Δαμασκού αντιμετώπιζε μεν τις σοβαρές εσωτερικές αναταραχές αλλά ήλεγχε ακόμη ολόκληρη την επικράτεια. Ο σκοπός όπως εξηγείται στο άρθρο ήταν να προκληθεί μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ώστε το ΝΑΤΟ να παρέμβει.

Κατά τον Μποζκούρτ, οι ΗΠΑ είχαν από νωρίς γνώση της τουρκικής προβοκάτσιας και για αυτό δεν αντέδρασαν. Τέλος σημειώνεται ότι οι σχετικές δίκες στην Τουρκία γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες με τις οικογένειες των δύο πιλότων να έχουν ελάχιστη ενημέρωση για το πως τα παιδιά τους εστάλησαν εξαρχής στο θάνατο.

Το κείμενο καταλήγει σημειώνοντας ότι αποτελεί πάγια τακτική της Τουρκίας η μεθόδευση δολοπλοκιών υπενθυμίζοντας το σχέδιο Βαριοπούλα που προέβλεπε τεχνητή ένταση κι αντιπαράθεση με την Ελλάδα μέσω μιας σειράς προκλήσεων ώστε να οδηγηθούμε σε κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail