Οι Κούρδοι ηγέτες έτοιμοι να κάνουν το μοιραίο σφάλμα στη Συρία - Ο χρησμός του Ασαντ

Freepen.gr - Σε μια ιδιαίτερη ανάλυση για την κατάσταση στη Συρία προχωρά το moon of Alabama το οποίο στάθηκε στην πρόσφατη ομιλία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ ενώπιον των αρχηγών των τοπικών συμβουλίων. Εν προκειμένω πρότεινε συμβιβασμό στους Κούρδους ανακοινώνοντας τις εκλογές των τοπικών συμβουλίων και την αποκέντρωση κάποιων πολιτικών αποφάσεων. Ο απαιτούμενος νόμος 107 είναι ήδη σε ισχύ, αλλά η εφαρμογή του ανεστάλη λόγω του πολέμου.

Ο Ασαντ δήλωσε ότι δεν είναι πλέον πρακτικό να διαχειριστεί κανείς τις υποθέσεις της κοινωνίας και του κράτους και να επιτύχει ισορροπημένη ανάπτυξη με τον ίδιο κεντρικό τρόπο που είχε χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός της Συρίας το 1971 όταν εκδόθηκε ο προηγούμενος νόμος ήταν περίπου 7 εκατομμύρια, ενώ ο πληθυσμός το 2011, όταν εκδόθηκε ο νόμος 107, είχε φθάσει τα 22 εκατομμύρια.

Το γεγονός ότι η εφαρμογή των εκλεγμένων τοπικών διοικήσεων προσφέρεται τώρα είναι ένα σαφές σημάδι στους Κούρδους ότι μπορούν να αποκτήσουν κάποια αυτονομία αλλά όχι το ευρύ φάσμα που ζητούν. Αν και μπορούν να έχουν τοπικές εκλογές, συμβούλια και διοικήσεις, όπως θα έχουν όλες οι άλλες περιοχές, δεν θα υπάρξει ξεχωριστή ένοπλη δύναμη ή αστυνομία στις περιοχές της κουρδικής πλειοψηφίας.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου οι Κούρδοι υπερέβαλαν, είχαν μεγάλες απαιτήσεις και στο τέλος έχασαν. Η Τουρκία πήρε την Αφρίν και ο κουρδικός πληθυσμός έπρεπε να φύγει επειδή η κουρδική ηγεσία δεν ήθελε να αναλάβει ο συριακός στρατός τον έλεγχο. Έντεκα μήνες μετά οι διωγμοί, οι απαγωγές, οι αρπαγές και οι λεηλασίες συνεχίζονται στην περιοχή.

Σε ένα μεταγενέστερο μέρος της ομιλίας ο Άσαντ απευθύνθηκε και πάλι στους Κούρδους χωρίς να τους κατονομάσει συγκεκριμένα και προειδοποίησε:

"Οι Αμερικανοί δεν θα σας προστατεύσουν ... θα είστε ένα απλό διαπραγματευτικό χαρτί στην τσέπη τους μαζί με τα δολάρια που έχουν και έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις. Εάν δεν προετοιμαστείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα σας, θα είστε απλώς σκλάβοι για τους Οθωμανούς. Μόνο η πολιτεία σας θα σας προστατεύσει και μόνο ο Συριακός Αραβικός Στρατός θα σας υπερασπιστεί όταν θα ενταχθείτε σε αυτόν και αγωνιστείτε κάτω από τη σημαία του.

Όταν στέκουμε σε μια θέση και στο ίδιο χαράκωμα, αντιμετωπίζουμε έναν και μόνο εχθρό και προσπαθούμε προς την ίδια κατεύθυνση, αντί να στοχεύουμε ο ένας στον άλλο, τότε δε θα υπάρχει καμία ανησυχία για οποιαδήποτε απειλή, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι".

Ο Ασαντ δήλωσε ότι έχει έρθει η στιγμή οι ομάδες να αποφασίσουν πώς θα τους κρίνει η ιστορία και ότι θα έχουν την επιλογή: να είναι κυρίαρχοι στη δική τους γη ή σκλάβοι και πιόνια στο χέρι των κατακτητών.

Η προσφορά είναι αρκετά σαφής και οι συνέπειες της μη αποδοχής της θα είναι σκληρές. Οι Κούρδοι και η περιοχή που κατέχουν είτε θα επανέλθουν υπό έλεγχο της συριακής κυβέρνησης είτε η Τουρκία θα τις αρπάξει και θα πατήσει τους Κούρδους. Τα γεγονότα της Αφρίν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνειών.

Ωστόσο η ξεροκέφαλη ηγεσία των Συροκούρδων είναι ικανή με τις επιλογές της να πραγματώσει το δεύτερο σενάριο. Το είδαμε άλλωστε στην Αφρίν. Στην ομιλία του, ο Ασαντ ήδη προφήτευσε την απόρριψη της προσφοράς του:

"Όπως παρατηρήσατε, δεν θα αναφέρω αυτές τις ομάδες, αλλά ως συνήθως, σε λίγες ώρες ή ίσως  λίγες μέρες, θα εκδώσουν ανακοινώσεις που θα επιτεθούν σε αυτή την ομιλία, τότε θα ξέρετε για ποιους μιλώ", πρόσθεσε.

Λίγες ώρες μόνο μετά την ομιλία του, ο Κούρδος διοικητής των SDF, Μαλούμ Κομπάνι παρακάλεσε ξανά τις ΗΠΑ να κρατήσουν 1.500 στρατεύματα εκεί αιτούμενος αεροπορική κάλυψη.

Εντούτοις είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει η θέση του Τραμπ. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα φύγουν. Μόνο η συριακή κυβέρνηση μπορεί να δώσει στους Κούρδους την προστασία που χρειάζονται. Πόσοι περισσότεροι Κούρδοι θα πρέπει να πεθάνουν έως ότου η ηγεσία τους το αποδεχθεί τελικά αυτό;

Ενδεχομένως ξέχασαν ήδη οι Κούρδοι ότι πριν δύο μήνες οι ΗΠΑ συμφώνησαν να φύγουν από τη Συρία αφήνοντας τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Ιεράπολη με τους τελευταίους να ακυρώνουν την επιχείρηση μόλις ξεκίνησε όταν αυτή τη φορά η Μόσχα είπε "όχι".

Οι Κούρδοι μπορεί να είναι καλοί πολεμιστές αλλά είναι κάκιστοι αναλυτές και μελετητές της ιστορίας. Για μια ακόμη φορά βρίσκονται πολύ κοντά σε μια νέα εσφαλμένη επιλογή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail