Ο «Μακεδόνας» Αφγανός και το «άγνωστο» Αφγανιστάν

Ο μαθητής στην αρχαιολογία του Μανώλη Ανδρόνικου που έγινε πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, ο Ομάρ Σαίντ Σουλτάν, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για το άγνωστο Αφγανιστάν, το ελληνιστικό αποτύπωμα και τις πραγματικές αιτίες των πολέμων, από μια χώρα που με την καταστροφή του πολιτισμού και της παιδείας της, βρίσκεται για 40 χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ερωτηθείς σχετικά αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει μεγάλη σημασία για τους Αφγανούς κι εξήγει γιατί ο ίδιος εγκατέλειψε τις σπουδές του στην ιατρική στην Καμπούλ για να έρθει να σπουδάσει αρχαιολόγος στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της μεγάλης του αγάπης για την Ελλάδα.

Ο κ. Σουλτάν μιλά με λόγια αγάπης για τον αείμνηστο Ανδρόνικο σημειώνοντας πως τον είχε σαν πατέρα του, με τον καθηγητή να τον αποκαλεί Μακεδόνα από το Αφγανιστάν.

Επίσης κάνει ιστορική αναφορά στους Καλάς αλλά και τις 6-7 Αλεξάνδρειες που δημιούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος στο σημερινό Αφγανιστάν, η μια εκ των οποίων είναι η γνωστή πόλη Κανταχάρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail