Πρώτη απώλεια εθνικού εδάφους μετά το 1974 - Οικιστική προέλαση του Αττίλα στην Κύπρο


Ακολουθώντας μια από τις αφύλακτες οδούς της διεξαγωγής λαθρεμπορίου ναρκωτικών, καυσίμων και άλλων ειδών από τα κατεχόμενα, ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου και ο Πάμπος Βάσιλας σε χθεσινό οδοιπορικό στα Στροβίλια κατέγραψε συγκλονιστικά ντοκουμέντα που παραπέμπουν σε οικιστική προέλαση του Αττίλα, μέχρι μόλις μερικά μέτρα από το φυλάκιο της Αστυνομίας των Βάσεων η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέλευση των οχημάτων από το κατοχικό οδόφραγμα.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τέσσερα σπίτια Ελληνοκυπρίων, είναι ολοφάνερο ότι έχουν κατοικηθεί εδώ και ένα περίπου μήνα, καταγγέλλουν κάτοικοι. «Και όσοι είναι δυνατόν να μην το πιστεύουν, να έρθουν στην περιοχή να τους τα δείξουμε ή το βράδυ να ακούσουν τις φωνές των παιδιών των Τούρκων και τα φώτα που ανάβουν», δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής.

Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απώλεια εθνικού εδάφους μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974 με τους Ελληνοκύπριους της περιοχής να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αφού η Εθνική Φρουρά βρίσκεται μακριά και η μόνη τους ασφάλεια είναι οι ελάχιστοι άντρες που διατηρούν στο σημείο, η Αστυνομία των Βάσεων και το Τελωνείο τους, καθώς επίσης και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφή παραβίαση του μέχρι τώρα στάτους-κβο της νεκρής ζώνης.

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση

Σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή Στροβιλιών και με αφορμή δημοσιεύματα, το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, ο τουρκικός κατοχικός στρατός, επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.

Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις. Παράλληλα το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε να διενεργεί ελέγχους σε όσους επισκέπτονται την περιοχή των Στροβιλιών, περιλαμβανομένων και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης, σε σημείο που εφάπτεται του ορίου των Βρετανικών Βάσεων.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει, μετά από σχετική διερεύνηση, καταγράψει επισήμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες του κατοχικού στρατού αποτελούν νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στην περιοχή και προβαίνει σε σχετικά διαβήματα προς τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail