Η Huawei ως το αόρατο χέρι της κινεζικής κατασκοπείας και το κυνήγι των Αμερικανών

Reuters / Yves Herman
Freepen.gr - Η Πολωνία συνέλαβε έναν διευθυντή πωλήσεων του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Huawei με την κατηγορία της συνεργασίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πεκίνου. Η Huawei αντιμετωπίζει αυξημένες καταγγελίες κατασκοπείας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Όπως αναφέρει το RT μαζί με τον Κινέζο υπήκοο, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε ως Weijinga W., η πολωνική αντικατασκοπεία, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (ABW), συνέλαβε επίσης τον Πολωνό υπήκοο Piotr D, πρώην αξιωματούχο της ABW, επίσης για κατασκοπεία.

Ένας εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τη σύλληψη, αλλά δεν έχει κάνει περαιτέρω σχόλια.

Η κατασκοπεία και η συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση είναι οι δύο βασικοί ισχυρισμοί πολλών δυτικών κρατών κατά της Huawei, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε την Apple ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έχουν "σπάσει" τα προϊόντα της Huawei, κατηγορώντας την εταιρεία ότι δημιουργεί backdoors για κατασκοπεία στα τηλέφωνά της. Μαζί με τους περισσότερους συμμάχους της στην ομάδα "Five Eyes" - τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο - εμπόδισε την Huawei να βοηθήσει στην κατασκευή δικτύων 5G.

Το σκούπισμα των ΗΠΑ στη Huawei ξεκίνησε με τη σύλληψη του CFO Meng Wanzhou τον Δεκέμβριο τον Καναδά. Ο Meng αγωνίζεται για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου ζητείται με την κατηγορία ότι παραβιάζει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Η κλιμάκωση αυτή έρχεται μέσα σε έναν ανεπίλυτο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαφής ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τον Meng ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail