Οι ΗΠΑ θέλουν να προσθέσουν στο F-35 αντιβαλλιστικούς πυραύλους

CC BY-SA 2.0 / mashleymorgan / F-35 Lightning II
Freepen.gr - Το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο προσθήκης πυραύλων αέρος-αέρος στο οπλοστάσιο των F-35, προκειμένου να αποκτήσει δυνατότητες στην αναχαίτιση βαλλισιτκών πυραύλων. 

"Θα υποθέσουμε ότι, όπως αναφέρει η έκθεση, θα πρέπει να μελετήσουμε ξανά αυτό το θέμα, αλλά είδα πρόσφατα πολλές αξιολογήσεις - αρκετές εκτιμήσεις - οι οποίες υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε", δήλωσε ο Mike Griffin, υφυπουργός άμυνας για την έρευνα και μηχανικής, στις 17 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Defense News.

Η νέα ανασκόπηση πυραυλικής άμυνας του Λευκού Οίκου ζητά από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και την Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας να μελετήσει πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το F-35 για την αναχαίτιση πυραύλων, ανέφερε η Defense Daily. Η έκθεση πρόκειται να εκδοθεί εντός έξι μηνών.

Ο Griffin εμφανίζεται βέβαιος ότι εγχείρημα να αποκτήσει το αεροσκάφος αντι-βαλλιστικές δυνατότητες είναι οικονομικά προσιτό.

"Για ορισμένες περιφερειακές γεωγραφίες - η Βόρεια Κορέα έρχεται στο μυαλό μας - πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι εφικτό και αποδοτικό από πλευράς κόστους να το αναπτύξουμε", δήλωσε ο Griffin, σημειώνοντας ότι τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να έρθουν με τη μορφή "χρήσης του αεροσκάφους ως αισθητήρα ή πλατφόρμας όπλων".

Το F-35 διαθέτει μια σουίτα έξι ηλεκτροοπτικών και υπέρυθρων αισθητήρων 17 λιβρών που τοποθετούνται σε διαφορετικά μέρη του αεροσκάφους. Αυτοί οι αισθητήρες υποτίθεται ότι βοηθούν στην ορατότητα του πιλότου, αλλά μπορεί επίσης να έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με έναν βαλλιστικό βλήμα που πετά προς τον στόχο του και να αποστέλλουν τα δεδομένα σε έναν εκτοξευτή αναχαιτιστικών βλημάτων, σημειώνει το Sputnik.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα F-35 γίνεται προσπάθεια να χρησιμεύσει και ως αντιβαλλιστική πλατφόρμα, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να αμφισβητούν τη σοφία και ακόμη και τη σκοπιμότητα της τοποθέτησης ενός αντιβαλλιστικού πυραύλου στο αεροσκάφος.

"Αυτό προϋποθέτει ένα τόσο στενό χρονοδιάγραμμα για την ανίχνευση και την αναχαίτιση, που θα πρέπει να είστε πολύ κοντά στην τοποθεσία εκτόξευσης ... Πώς μπορείτε να οδηγήσετε τα F-35 εκεί μέσα με ασφάλεια; Νομίζω ότι θα πρέπει να έχετε προχωρήσει ήδη στην κατάληψη της Βορείου Κορέας για να το πετύχετε!" είχε δηλώσει στο Vice, η Laura Grego από το Union of Concerned Scientists στα τέλη του 2017, αναφερόμενη στην πιθανή χρήση των F-35 για την αναχαίτιση ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail