«Έχουμε πλέον de facto ομοσπονδία - Ο Ζάεφ μας οδηγεί σε διχοτόμηση όπως η Κύπρος»

Freepen.gr - Συζητώντας τους πιθανούς συνασπισμούς με τα αλβανικά κόμματα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίκοσκι, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα υποστηρίζει τους αλβανούς και άλλες μειονότητες στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας επίσημα, αλλά μέσα στα όρια του νόμου και του Συντάγματος.

«Παραμένω στη θέση ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον των εθνοτικών κοινοτήτων στη Μακεδονία που έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους, αλλά πρέπει να είναι νομικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα, όχι όπως συμβαίνει τώρα. Ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήθηκε ο νόμος σχετικά με τη χρήση των γλωσσών και αργότερα υπογράφηκε ολόκληρη η διαδικασία - αφού δημοσιεύθηκε με υπογραφή από τον Ταλάτ Ξαφέρι. Εάν η κυβέρνηση είχε μια έντιμη πρόθεση, θα είχε γίνει διαφορετικά. Αλλά δεν είχαν έντιμες προθέσεις, θέλουν απλώς να χειραγωγήσουν τις αλβανικές ψήφους πριν από τις εκλογές. Εάν θα πιο ειλικρινές για να κερδίσουν ψήφους Αλβανών, θα το έκαναν επισκευάζοντας νοσοκομεία, σχολεία, οικοδομώντας νέους δρόμους σε αλβανικές περιοχές, επενδύοντας στο Lipkovo ή στο σταθμό λυμάτων στο Aracinovo. Αλλά, εκμεταλλεύονται τα φθηνά πάθη και προωθούν προτάσεις που εμπίπτουν στο εθνικό-ρομαντισμό. Ο Αλβανός εταίρος μας θα είναι εταίρος στην προετοιμασία του προγράμματος της επόμενης κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες» δήλωσε ο Μίκοσκι, όταν του ζητήθηκε από έναν συντάκτη από την αλβανική γλώσσα Alsat TV να παρουσιάσει τα σχέδια του κόμματός του σχετικά με τους Αλβανούς.

Ο Μίκοσκι δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα SDSM χάνει τη στήριξή του μεταξύ των εθνοτικών "Μακεδόνων" και θέλει να το αντισταθμίσει με το να τραβήξει τους Αλβανούς ψηφοφόρους από τα καθιερωμένα αλβανικά κόμματα. Αυτό, δήλωσε ο Μίκοσκι, προκαλεί έναν αγώνα προς το βυθό σε ένα κρεσέντο εξαγγελιών στους αλβανούς ψηφοφόρους.

Αυτό, de facto, μας οδήγησε στην ομοσπονδία. Θέλουμε να φέρουμε μαζί τους δύο λαούς και να οικοδομήσουμε μια χώρα που θα είναι πραγματικά λειτουργική. Όχι αυτή τη δυσλειτουργική κατάσταση, όπου σε ένα σημείο θα σχεδιάσουμε μια γραμμή διχοτόμησης όπως και στην Κύπρο. Εκεί μας οδηγεί ο Ζάεφ,ανέφερε ο Μίκοσκι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail