Κίνημα για διαδικασία συλλογής υπογραφών στα Σκόπια και νέο Δημοψήφισμα για το όνομα

Freepen.gr - Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ενέκριναν την πρωτοβουλία που υπέβαλε ο Todor Petrov για τη συγκέντρωση 150 χιλιάδων υπογραφών για την αναγγελία νέου δημοψηφίσματος με την ερώτηση «Αλλάζετε το όνομα του κράτους της Μακεδονίας στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας;» γράφει σε σχετικό άρθρο η σκοπιανή alfa.mk.

Ο επικεφαλής της κίνησης, Petrov είπε ότι με την τροποποίηση του Συντάγματος στην τροπολογία 33 επιχειρήθηκε να αλλάξει το όνομα με βάση τη συμφωνία Ντιμιτρόφ-Κοτζιά, η οποία "de jure" δεν υφίσταται επειδή δεν υπάρχει υπογραφή του Προέδρου Ivanov, όπως και στο προηγούμενο δημοψήφισμα, το οποίο σύμφωνα με το συμπέρασμα της κρατικής εκλογικής επιτροπής, δεν ελήφθη απόφαση επειδή δεν υπήρξε ο απαιτούμενος αριθμός πολιτών. Η πρόταση αναγγελίας νέου δημοψηφίσματος αναφέρει ότι η Συνθήκη της Πρεσπών είναι παράνομη, σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τη Σύμβαση της Βιέννης για το συμβατικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Petrov, η πρωτοβουλία για την πρόταση που συνυπογράφεται από 179 πολίτες  πληροί όλες τις απαιτήσεις σύμφωνα με το νόμο που ισχύει για τα δημοψηφίσματα. Όταν ο Πρόεδρος της Συνέλευσης γνωμοδοτήσει ότι η πρωτοβουλία του Petrov είναι σωστή και αφού ειδοποιήσει την αρμόδια Επιτροπή, ο αιτών λαμβάνει προθεσμία τριών μηνών για τη συλλογή των 150.000 υπογραφών.

Εάν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές και τότε το 50% των πολιτών προσέλθει να ψηφίσεισ στο δημοψήφισμα και η πλειονότητα δηλώσει ότι αντιτίθεται στην αλλαγή του ονόματος, η απόφασή τους θα είναι υποχρεωτική και η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι ισχύει και τι θα επακολουθήσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση που υπερασπίζεται μέχρι τέλους και κόντρα στον ελληνικό λαό τη Συμφωνία των Πρεσπών, πως αντιλαμβάνεται την κατάσταση καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν είναι αιώνιος πρωθυπουργός;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail