Αν ο Ζάεφ δεχόταν ως όνομα το "Βόρεια Μακεδονία", ως γλώσσα κι ιθαγένεια τη "Βορειομακεδονική" θα ήταν όλα οκ;

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΝΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ - Η ΝΔ είχε δεχθεί στο Βουκουρέστι το 2008 την σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία και την προσθήκη γεωγραφικού προσδιορισμού. Δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι προσδιορισμοί, γι' αυτό και τα ονόματα που συζητήθηκαν αυτά τα χρόνια ήταν συγκεκριμένα: Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη, Νέα Μακεδονία (αυτό δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό). 

Του Θάνου Τζήμερου

Προσέξτε: είχαμε ήδη υποστείλει τη σημαία ακόμα και του εθνοτικού προσδιορισμού δηλαδή Σλαβομακεδονία, που είναι προφανώς προτιμότερος από το Βόρεια Μακεδονία. Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ΝΑΙ στο γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωνε το 2014, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, εκπροσωπώντας και τον Σαμαρά: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο "Μακεδονία" erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή». Αντιδρούσαν οι Σκοπιανοί, λόγω της εθνικιστικής κυβέρνησης του Γκρούεφσκι τότε. Ακόμα και σήμερα που η ΝΔ το παίζει όψιμος μακεδονομάχος, δέχεται τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά αντιδράει (ορθώς) σε γλώσσα και ιθαγένεια. Η ερώτηση απευθύνεται προς όλα τα στελέχη της ΝΔ και προς όλους τους δημοσιογράφους που δεν σκέφτονται να την διατυπώσουν όταν φιλοξενούν τους όψιμους μακεδονομάχους:

Αν ο Ζάεφ δεχόταν ως όνομα το "Βόρεια Μακεδονία", ως γλώσσα και ως ιθαγένεια τη "Βορειομακεδονική" δηλαδή οι κάτοικοι να ονομάζονται Βορειομακεδόνες, θα ήταν όλα ΟΚ, έτσι δεν είναι;

Περιμένω απάντηση.

Επίσης, από κάποιους κύκλους επιχειρείται ένα comeback του Σαμαρά ο οποίος προβάλλεται ως ο μεγάλος ηγέτης που για να μην δεχθεί το όνομα Μακεδονία έριξε την κυβέρνηση το 1993. (Για άλλο λόγο την έριξε, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.) Όμως, ποια μέθοδο πρότεινε ώστε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί να συμφωνήσουν στην απάλειψη ενός ονόματος πάνω στο οποίο έχτιζαν επί 45 χρόνια το εθνικό τους αφήγημα; Ξαναλέω: από τη στιγμή που δεν αντιδράσαμε το 1946 όταν ο Τίτο βάφτισε Μακεδονία τη Βαρντάρσκα Μπανόβινα, το 1991 ή το 1993 ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ να βρεθεί ειρηνικός τρόπος οι γείτονες να αποδεχθούν κάποιο άλλο όνομα. Το erga omnes χωρίς το "Μακεδονία" γινόταν μόνο με πόλεμο. Όμως, πόλεμος μπορεί να γίνει και σήμερα. Θα τον ξεκινούσατε, μακεδονομάχοι του πληκτρολογίου; Θα πήγαινες να σκοτωθείς ή θα έστελνες το παιδί σου να σκοτωθεί για το όνομα της γείτονος; Εγώ, όχι.

Αν λοιπόν μιλάμε για εφικτή λύση σε διπλωματικό επίπεδο και όχι για τζάμπα μαγκιές των Media, το erga omnes ήταν η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΣ! Διότι για 17 χρόνια φαινόμασταν εμείς οι αδιάλλακτοι και οι παράλογοι. Έτσι αναγκάστηκαν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 2008 να δεχθούν τη σύνθετη ονομασία, και να φτάσουμε σήμερα στο Βόρεια Μακεδονία.

Θα επαναλάβω πως η μόνη λύση που ήταν πολύ εφικτή το 1991 και (δυσκολότερα εφικτή) το 2019 είναι η διπλή ονομασία: εσείς, Σκοπιανοί, ονομαστείτε όπως θέλετε αλλά μόνο για εσωτερική χρήση. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα άλλα κράτη θα σας αποκαλούν με όνομα που δεν θα περιέχει το Μακεδονία. Αλλά για να το πετύχεις αυτό θέλει σοβαρή δουλειά σε διεθνές επίπεδο. Και θέλει και δύναμη. Να μπορείς δηλαδή να προειδοποιήσεις και να απειλήσεις, ακόμα με διακοπή διπλωματικών σχέσεων, κάθε κράτος του κόσμου που θα αναγνώριζε τα Σκόπια ως Μακεδονία. Κι ο άλλος να σε υπολογίζει. Με οικονομία ζητιάνο και πολιτικό προσωπικό διεθνείς καρπαζοεισπράκτορες επιτυχίες δεν προκύπτουν. Να φανταστείτε ότι από τους πρώτους που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία ήταν οι "αδελφοί" Σέρβοι.

Οδυνηρόν μεν, αληθές δε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail