Όταν η εικόνα της μπαλαρίνας στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί Τούρκους ισλαμιστές κι εθνικιστές αλλά όχι τους...Ελληνες

Πενήντα πέντε άνδρες έκαναν ισλαμική προσευχή στην Αγιά Σοφιά διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι μια μπαλαρίνα χόρεψε στο ναό. Όπως γράφει η Ahval, η εικόνα της μπαλαρίνας ενόχλησε τουρκικούς ισλαμικούς και εθνικιστικούς κύκλους, σίγουρα πάντως δεν ενόχλησε τους Ελληνες. Ο σεβασμός των τόπων λατρείας είναι δεδομένος για κάθε άλλο χώρο εκτός από τους ιστορικούς τόπους λατρείας της ορθοδοξίας. Αν μιλήσεις για αυτό χαρακτηρίζεσαι εθνικιστής.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Οι Τούρκοι είχαν την υποχρεώση να προστατέψουν τη μειονότητα, όμως με τα προγκόμ και τον εκοβισμό από τις 200.000 Έλληνες που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη έμειναν κάτω από 2000. Ούτε το κράτος αντέδρασε ούτε οι ευαίσθητοι ανθρωπιστές που στήριζαν και στηρίζουν κάθε ξένο εθνικισμό από τον τουρκικό ως τον αλβανικό ενώ οι εθνοκαθάρσεις των ελληνικών μειονότητων τους αφήνουν αδιάφορους.

Ενοχλούνται με ό,τι σχετίζεται με την ταυτότητα αυτού του λαού, την ιστορία, τη θρησκεία του και όχι τυχαία. Δεν είναι αντιεθνικιστές γιατί στηριζαν και στηρίζουν τον τουρκικό, αλβανικό και εσχάτως τον σκοπιανό εθνικισμό που έχουν τις πλάτες των διεθνών νταβατζήδων και πρόκειται για ξεκάθαρη ιμπεριαλιστική πολιτική καθώς επίσης παραβιάση του διεθνούς δικαίου, πογκρόμ σε βάρος μειονοτήτων, αρπαγή περιουσιών, κατοχή εδάφους, εποικισμός κλοπή ιστορίας και ταυτότητας που κρύβει επεκτατικές βλέψεις.

Αυτές είναι κάποιες από τις πρακτικές των γειτόνων μας που αφήνουν αδιάφορους τους αντιεθνικιστές ή ψάχνουν τρόπο να τις χρεώσουν στους Έλληνες. Η βεβήλωση ιστορικών τόπων λατρείας είναι φυσικό να τους αφήνει αδιάφορους. Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο εθνικιστές και ισλαμιστές στην Τουρκία να διαμαρτύρονται για την Αγιά Σοφιά!

Τελικά ποτέ δεν αξίζαμε την κληρονομιά που μας χάρισαν οι θυσίες των προγόνων μας. Όταν πουλάς την ιστορία σου, ο μη σεβασμός σε ένα ιστορικό τόπο λατρείας είναι λογικό να σε αφήνει αδιάφορο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail