Εγκληματίες ειρήνης - Γνωρίζετε ότι τα χημικά του Αλέξη απαγορεύονται από τη σύμβαση για τα χημικά όπλα του 1993;

Γνωρίζατε ότι οι χειροβομβίδες CS (chlorobenzylidene malononitrile) των ληγμένων χημικών που έριξε η κυβέρνηση του Σύριζα στο χθεσινό συλλαλητήριο ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ από τη σύμβαση για τα χημικά όπλα που έχουν υπογράψει το 1993 όλα τα κράτη εκτός από Αγκόλα, Αίγυπτο, Βόρεια Κορέα και Σομαλία;

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ναι, όπως το διαβάζετε, απαγορεύονται για στρατιωτικούς σκοπούς, απαγορεύονται για να τα ρίχνουν τα κράτη στους εχθρούς τους, αλλά επιτρέπεται να τα ρίχνουν στους πολίτες τους.



Το ληγμένο (εδώ και 2 χρόνια) δακρυγόνο της βραζιλιάνικης εταιρείας Condor GL-300/T (CS)-Grenade de gás lacrimogéneo (CS) triplo

Η χρήση δακρυγόνων αερίων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις παρακάτω χώρες: Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Χονγκ Κονγκ, Ελλάδα, Βραζιλία, Αίγυπτο και Μπαχρέιν.

Κάποιες αναλύσεις που έχουν γίνει καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα διαθέσιμα τοξικολογικά στοιχεία, τα χρησιμοποιούμενα δακρυγόνα έχουν ένα μεγάλο περιθώριο ασφαλείας για απειλητικές για τη ζωή ή μη αναστρέψιμες τοξικές επιδράσεις.

Όμως οι αναλύσεις είναι περισσότερο θεωρητικές βασιζόμενες στη σύνθεσή τους.

Τι ισχύει όμως για τα παιδιά

Ο εισπνεόμενος αναπνευστικός όγκος ανά περιοχή της επιφάνειας σε παιδιά ηλικίας έως 7 ετών είναι περίπου 8 - 20 φορές μεγαλύτερος από τους ενήλικες (Barnes 1987, West 1987). Ο ρυθμός εναπόθεσης αερολύματος στην επιφάνεια του πνεύμονα είναι περίπου 35% περισσότερο σε παιδιά (ηλικίας 7 - 14 ετών) από ό,τι σε εφήβους και ενήλικες για κανονική αναπνοή και μέγεθος σωματιδίων 2 μm. Η αύξηση του κανονικού ρυθμού εναπόθεσης στα παιδιά οφείλεται στον υψηλότερο αερισμό ανά λεπτό σε σχέση με το μέγεθος των πνευμόνων (Bennett & Zemann 2000). Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά εκτίθενται πολύ περισσότερο από τους ενήλικες στα δακρυγόνα. Εγκληματικά περισσότερο.

Στους ενήλικες

Εκτός από την άμεση τοξική επίδραση των υψηλών συγκεντρώσεων του CS στον πνεύμονα, ο σχηματισμός κυανιούχου υδρογόνου (HCN) που είναι μεταβολίτης του CS και το τοξικό του αποτέλεσμα, ειδικά στα πιο ευαίσθητα εγκεφαλικά κύτταρα, μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε
αναστολή της αναπνοής.

Ληγμένα χημικά:

Μελέτες για ληγμένα δακρυγόνα δεν υπάρχουν, γιατί υποτίθεται οτι καμμία κυβέρνηση δεν είναι τόσο εγκληματικά ανεύθυνη ώστε να χρησιμοποιεί πάνω σε ανήμπορους πολίτες της ληγμένα χημικά. Καμμία; Όχι ακριβώς. Στη μακρινή Βενεζουέλα, εκεί που οι Συριζαίοι δεν πήγαν για φασόλια και πιπεριές, κατα δήλωση του δικηγόρου των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, είναι συνηθισμένο φαινόμενο η ρίψη ληγμένων χημικών στους κατοίκους που διαδηλώνουν απέναντι στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μια μελέτη της χημικού Mónica Krauter καθηγήτριας του πανεπιστημίου Simon Bolivar λέει μεταξύ άλλων οτι το αέριο CS είναι καρκινογόνο, στρωματογόνο και μεταλλαξιογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μεταβάλλει τον εμβρυϊκό σχηματισμό, την αναπαραγωγή των κυττάρων και την αναπαραγωγή των γενετικών πληροφοριών μας.

Το κυανίδιο είναι μια χημική ένωση που είναι πολύ τοξική για τον άνθρωπο και μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ένα δακρυγόνο CS που έχει λήξει αποσυντίθεται σε κυανιούχο άλας, φωσφίνες και αζώτο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα", προειδοποιεί η χημικός.

Το πιο ωραίο; Η παραπάνω μελέτη αναφέρεται στα ίδια ληγμένα χημικά Condor τα οποία εισάγονται στη Βενεζουέλα από την Βραζιλία.


Βιβλιογραφία
https://en.wikipedia.org/wiki/CS_gas
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5096012/
http://www.veritagiustizia.it/docs/gas_cs/CS_Effects_Waco.pdf
https://www.lapatilla.com/2017/04/10/bombas-lacrimogenas-que-usa-el-gobierno-estan-vencidas-y-emanan-cianuro-recomendaciones/
http://www.bvs.hn/Honduras/Quimicos/HealthImpactsChemicalIrritants_BMCPH_2017.pdf
https://pt.wikipedia.org/wiki/2-Clorobenzilideno_malononitrilo
https://www.researchgate.net/publication/305113373_Toxicity_and_Health_Effects_of_Ortho-chloro-benzylidene-malononitrile_CS_gas
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail