Surcouf - Το γαλλικό υπερυποβρύχιο που δεν είχε ως βασικό όπλο τις τορπίλες - Η μυστυριώδης εξαφάνισή του

Όταν παραδόθηκε το 1929, το γαλλικό υποβρύχιο FS Surcouf (NN-3) ήταν μοναδικό στον κόσμο και παρέμεινε το μεγαλύτερο και πιο καλά οπλισμένο μέχρι τα τελευταία χρόνια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Hisutton.com
Παρουσίαση Freepen.gr 

Η έννοια του υποβρύχιου cruiser επηρεάστηκε από τους Γερμανούς κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι γάλλοι σχεδιαστές οραματίστηκαν ένα υποβρύχιο που θα έπλεε στους ωκεανούς μακριά από το λιμάνι και θα επιτίθετο στα εχθρικά εμπορικά πλοία. Αυτή η απαίτηση, αρχικά γνωστή ως Project Q, θα απαιτούσε ένα πολύ μεγάλο σκάφος με πρόβλεψη τροφοδοσίας για μέχρι 90 ημέρες στη θάλασσα. Ο οπλισμό θα έπρεπε να είναι τόσο οικονομικός όσο και αποτελεσματικό. Για αυτό προτιμήθηκαν μεγάλα ναυτικά όπλα μολονότι το Surcouf έφερε και τορπίλες.

Πατήστε στην εικόνα για πλήρη μεγέθυνση


Η ναυπήγηση ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1927 και ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1929. Εισήλθε σε υπηρεσία με το γαλλικό ναυτικό το Μάιο του 1934.

Δύναμη πυρός

Το Surcouf σχεδιάστηκε γύρω από το όπλο των 203 χιλιοστών (8 "), το οποίο ήταν το μεγαλύτερο διαμέτρημα που επιτρεπόταν από τη συνθήκη της Ουάσινγκτον. Θεωρήθηκε πιο οικονομικό να εμπλέκεται με εμπορικά πλοία με όπλα αντί για τορπίλες, καθώς θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλοί γύροι επιθέσεων. Επίσης το πυροβόλο είχε μεγαλύτερη εμβέλεια.

http://www.hisutton.com/images/Fr_Surcouf_gun4.jpg

Τα όπλα βρίσκονταν σε έναν πλήρως κλειστό πυργίσκο ο οποίος ήταν ενσωματωμένος στο κύτος του σκάφους. Το πυροβόλο όπλο θα μπορούσε να ανοίξει πυρ μέσα σε 3,5 λεπτά από την ανάδυση αλλά ένας βασικός περιορισμός ήταν πως έπρεπε η θάλασσα να είναι σχετικά ήρεμη.

Το Surcouf ήταν το πρώτο υποβρύχιο στον κόσμο που είχε κατασκευαστεί με σχεδιασμένη ικανότητα μεταφοράς αεροσκάφους. Ένα ενιαίο υπόστεγο κάτω από το ιστίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα πτυσσόμενο αεροπλάνο για αναγνώριση και κατεύθυνση πυρών.
http://www.hisutton.com/images/Fr_Surcouf_Mb411_2.jpg
Το υδροπλάνο προοριζόταν αρχικά να είναι ένα Besson BM.35 αλλά αναπτύχθηκε το βελτιωμένο MB.411. Αυτό ήταν ένα πολύ συμπαγές μονοπλάνο με ένα μεγάλο κεντρικό πλωτήρα και δύο μικρά άγκιστρα κάτω από τα φτερά. Για να μειώσει τις απαιτήσεις του hangar είχε μια ασυνήθιστη ουρά με τη μεγαλύτερη τέχνη του κατακόρυφου πηδαλίου κάτω από την άτρακτο αντί για πάνω από αυτό.

Η ιστορία του υποβρυχίου

Το 1930 η Συνθήκη για τον περιορισμό και τη μείωση των ναυτικών εξοπλισμών (γνωστή και ως Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου) έθεσε περιορισμούς στα υποβρύχια. Η Γαλλία (και άλλοι υπογράφοντες) δεν επιτρεπόταν να διαθέτει περισσότερα από τρία μεγάλα υποβρύχια, με όριο εκτοπίσματος 2.800 τόνων. Ο οπλισμός δεν έπρεπε να υπερβεί τα 6,1 "(150 mm). Το Surcouf, το οποίο ήταν μεγαλύτερο και περισσότερο οπλισμένο από τους όρους της Συνθήκης αλλά αποτέλεσε ειδική εξαίρεση. Απαγορεύθηκε όμως να κατασκευαστούν άλλα υποβρύχια του ίδιου σχεδιασμού.

Surcouf - Covert Shores

Στις αρχές του Β' ΠΠ το Surcouf επιχειρούσε στην Καραϊβική και τις δυτικές ακτές της Αφρικής. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Γαλλία, βρισκόταν στη Βρέστη για επισκευές. Ήταν σε θέση να δραπετεύσει στην Αγγλία, πλέοντας στην επιφάνεια μια μόνο μηχανή. Αρχικά παρέμεινε υπό γαλλικό έλεγχο, αλλά οι βρετανικές δυνάμεις το κατέλαβαν στις 3 Ιουλίου 1940 για να εμποδίσουν την πτώση του στα γερμανικά χέρια με τη γαλλική ανακωχή. Τρεις Βρετανοί και ένας Γάλλος αξιωματικός σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής κατά την κατάσχεση. Τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η επισκευή του Surcouf και τέθηκε σε υπηρεσία με τις δυνάμεις της Free Franch.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1942 αναχώρησε από το Χάλιφαξ του Καναδά, κατευθυνόμενο νότια προς το κανάλι του Παναμά. Το σχέδιο ήταν να φτάσει στην Αυστραλία. Αναφέρθηκε τελευταία για τη νύχτα της 18ης / 19ης Φεβρουαρίου 1942, περίπου 70 ναυτικά μίλια βόρεια του Cristóbal, στο Colón. Η αιτία της εξαφάνισης δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα ποτέ. Ωστόσο υπάρχουν εκθέσεις που δείχνουν ότι βυθίστηκε από το αμερικανικό φορτηγό Thompson Lykes το οποίο ανέφερε ότι χτύπησε ένα ημι-βυθισμένο αντικείμενο. Όλο το πλήρωμα χάθηκε και το ναυάγιο δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail