Οι Κούρδοι στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας τους και οι Σύριοι στην πιο χαρούμενη του πολέμου

Erik de Castro / Reuters
Φωτιά έχουν πάρει οι αναλύσεις και τα σενάρια μετά την είδηση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία. Αξίζει να σταθούμε λίγο στις επισημάνσεις του γνωστού αναλυτή κι αναποκριτή σε θέματα Μέσης Ανατολής, Elijah J. Magnier.

Στρατής Μαζίδης

Ο Magnier θέτει το ερώτημα στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας αν θα συνεχίσουν να βασίζονται στις δυνάμεις των ΗΠΑ σχολιάζοντας ότι όποιος στο παρελθόν βασίστηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πετύχει κάποιον στόχο, απέτυχε, καλώντας τους Κούρδους να ξυπνήσουν.

Για να ενισχύσουμε το επιχείρημα του Magnier θα θυμίσουμε ότι:

α. Ήταν στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν βρέθηκε στην Τουρκία κι ενώ επίκειτο η προέλαση των Κούρδων που είχαν περάσει τον Ευφράτη από ανατολικά προς τη δύση με προορισμό την Αφρίν. Η προέλαση σταμάτησε κι ακολούθησε η ασπίδα του Ευφράτη από τους Τούρκους καταλαμβάνοντας την Τζαραμπλούς και την Αλ Μπαμπ.

β. Οι ΗΠΑ δεν έκαναν απολύτως τίποτε στην περίπτωση της Αφρίν ενώ ο λιποτάκτης των SDF στην Τουρκία, Talal Silo φέρεται να είχε αποκαλύψει ότι μόνο αν οι Κούρδοι έπιαναν πρώτοι τη μεθοριακή Αλ Μπουκαμάλ (ίσως) θα είχαν κάποια βοήθεια

γ. Μπορούν να ρωτήσουν τα αδέρφια τους στο ιρακινό Κουρδιστάν τι συνέβη πριν από ένα χρόνο με το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας. Οι Κούρδοι του Ιράκ έχασαν το Κιρκούκ.

Θα μπορούσαμε να τους υποδείξουμε επίσης τι συνέβη το 1974 στην Κύπρο. Πως κάποιοι δηλαδή πήραν - υποτίθεται - το πράσινο φως για το πραξικόπημα και χάθηκε το μισό νησί.

Ο Magnier καλεί τους Κούρδους να ξυπνήσουν και να έρθουν σε συμφωνία άμεσα με τη Δαμασκό για να μην τους εξαφανίσουν οι Τούρκοι.

Εδώ όμως αξίζει να δημοσιεύσουμε κάτι που ειπώθηκε χθες και πέρασε απαρατήρητο χθες στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης που διοργανώθηκε αυτή την εβδομάδα από το Συμβούλιο του Ατλαντικού δήλωσε σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και SDF ότι αυτές είναι "τακτικές" και "συναλλακτικές" στη βάση της μάχης κατά του ISIS και πως "δεν έχουμε μόνιμες σχέσεις με υποεθνικές οντότητες".

Ο Magnier προχωρά ακόμη παραπέρα σημειώνοντας ότι εφόσον όντως οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, και σύμφωνα με κάποιες αναφορές ήδη αυτό έχει ξεκινήσει, τότε οι Συρίοι πρέπει να βγουν στους δρόμους και να ξεκινήσουν τους πανηγυρισμούς.

Προσωπικά θα παραμείνω εγκρατής για την ώρα διότι αντίστοιχη δήλωση είχε γίνει και πριν αρκετούς μήνες από τον Τραμπ και ακολούθησε "συμπτωματικά" η χημική επίθεση στη Ντούμα που απεδείχθη προβοκάτσια.

Εν κατακλείδι στη Δαμασκό μπορούν να χαμογελούν και στη Ροζάβα να προβληματίζονται έντονα. Οι Κούρδοι είναι καλοί πολεμιστές αλλά κάκιστοι εκτιμητές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail