Η πρόοδος είναι να αποκτά συνείδηση ο άνθρωπος και να αποφεύγει τους μεσαίωνες


Οι αυτόματες εκδηλώσεις αποτελούν το υπόβαθρο της ανθρώπινης ψυχής. Η δύναμη και η κίνηση είναι δύο έννοιες που ισχύουν με την ίδια βαρύτητα και στο πεδίο της ανθρώπινης υπόστασης. Η έννοιά της αποτελείται από μικρές μονάδες που η παρουσία τους και η θέση τους κάνουν αυτό μετά την εμφάνισή τους, όπως και στα ποίμνια που δεν τα δίδαξε κανείς να συσσωματούνται σε αγέλες, σε ομάδες.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Στην Αγία Γραφή ανακινείται το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού "Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής"

Στη φιλοσοφία η ίδια έννοια προβάλλεται με τη γνώση του Bacon "Knowledge is power", αλλά ακόμη και σ' άλλα είδη φιλοσοφικών αντιλήψεων, όπως του Νίτσε και στη Χριστιανική αντίληψη ακόμη, που προβάλλεται με τη διδασκαλία για συνεργασία, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και προπαντός με την κοινωνική ανάπτυξη, η πιο απαπτυγμένη σύγχρονη έννοια που στηρίζεται στην έκφραση αυτής της ψυχικής διάθεσης για τη θέλησή της να αποκτήσει δύναμη.

Η επιστήμη και κυρίως η σύγχρονη τεχνολογία υπηρετούν αυτό το ιδεώδες του τωρινού πολιτισμού, που η δύναμη είναι βίωμα του και μοναδική σχεδόν επιδίωξη. Η προπαρασκευή της στροφής προς αυτό το ιδεώδες, που ωθεί τον άνθρωπο από την εποχή που έχει εμφανιστεί, οφείλεται στο Εγελειανό σχήμα της διαδοχής των αντιθέτων ύστερα από κάθε σύγκρουση και στην προκύπτουσα σύνθεση που δίδει το χαρακτήρα της πορείας στις διάφορες εποχές.

Αυτό ακριβώς το σχήμα που περιγράφει την κίνηση της σκέψης, άλλοτε γίνεται συνείδηση κι άλλοτε διαφεύγει την προσοχή ακόμη και αιώνων. Είναι δε τότε υπεύθυνο για τη δραματική μοίρα των ανθρώπων. Η πρόοδος σ' αυτή τη θέση που διατυπώνεται τώρα είναι να αποκτά συνείδηση ο άνθρωπος της πορείας του και να αποφεύγει τους μεσαίωνες.

Η ίδια θέση μας οδηγεί στη διατύπωση μιας καινούργιας αντίληψης ότι τα ψυχικά γεγονότα -ηθικά και πνευματικά- και η έκφραση των σκέψεων και των αντιδράσεων και οιωνδήποτε ψυχικών καταστάσεων υπακούουν σε νόμους, όπως και τα φυσικά γεγονότα. Και παραμελώντας να τα παρακολουθούμε και να τα επισημαίνουμε εκθέτουμε σε κίνδυνο την πρόοδο και την τύχη του ανθρώπινου γένους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail