Ραγδαίες εξελίξεις - Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία μετά το τηλεφώνημα Τραμπ-Ερντογάν - Ξεκρέμαστοι οι Κούρδοι

Ραγδαίες πλέον οι εξελίξεις στη Συρία με την κατάσταση να κάνει ένα βήμα μπρος όσον αφορά την απεμπλοκή των διαφόρων μερών αλλά και να αφήνει πλέον εκτεθειμένους τους Κούρδους αφού αποφασίστηκε η πλήρης και ταχεία απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας στο CNN την Τετάρτη.

Του Στρατή Μαζίδη

Την Τετάρτη το πρωί, ο Πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter: "Έχουμε νικήσει το ISIS στη Συρία, ο μοναδικός μου λόγος για να είμαι εκεί κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του ατού".



Φυσικά δεν είναι οι ΗΠΑ που νίκησαν το ISIS το οποίο απλά εκτελεί εντολές.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική dailysabah σημειώνει η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ Ερντογάν και πως η απόσυρση θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων 60-100 ημερών. 

Αυτή η εξέλιξη σίγουρα ικανοποιεί τη Συρία αφού πλέον θα ελέγξει πλήρως το Νότο στο αλ Τανφ ενώ οι διάφορες ένοπλες αντάρτικες ομάδες θα μπορέσουν να δράσουν ανετότερα στα ανατολικά του Ευφράτη, τη Ρωσία με το Ιράν αφού ένας γεωπολιτικός αντίπαλος αποσύρεται αλλά και την Τουρκία για να μπορέσει να χειριστεί πιο εύκολα την κατάσταση στην προαναγγελθείσα επερχόμενη τρίτη εισβολή στη Συρία σε βάρος των Κούρδων.

Οι Κούρδοι πρέπει πλέον να προβληματιστούν μολονότι από χρόνια έχουμε υπογραμμίσει - και επιβεβαιωθήκαμε - πως οι ΗΠΑ θα τους εκθέσουν αφού τους χρησιμοποιήσουν. Πλέον καλούνται είτε να τα βρουν με τη Δαμασκό είτε να πάνε σε έναν πόλεμο με αβέβαιο τέλος.

Επίσης η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί το Ισραήλ.

Εν κατακλείδι αναρωτιέται κανείς αν πίσω από αυτήν την εξέλιξη, εφόσον φυσικά υλοποιηθεί στην πράξη (πχ μπορεί να προκύψει ξανά καμία "χημική" επίθεση), βρίσκεται κάποια ευρύτερη συμφωνία επαναπροσέγγισης ΗΠΑ - Τουρκίας που να περιλαμβάνει τους Patriot, τα S-400 και τον Γκιουλέν.

Εμείς άραγε θα πρέπει να ανησυχούμε;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail