Ο πύργος που φυλάκισε την αγία Βαρβάρα ο πατέρας της στη Νικομήδεια - Ο κεραυνός που τον χτύπησε

Freepen.gr - Στο ύψωμα της φωτογραφίες είναι ο πύργος της αγίας Βαρβάρας στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας όπου ο πατέρας της, ο Διόσκορος, ένας φανατικός ειδωλολάτρης την έκλεισε για να τη διαφυλάξει από μνηστήρες.

Η αγία Βαρβάρα έζησε επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Αν και κλεισμένη στον πύργο ασπάστηκε μυστικά το Χριστιανισμό. Ο Διόσκορος διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. 

Αυτό όμως δεν άρεσε στο Διόσκορο που τυφλωμένος από μίσος διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Επαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της Βαρβάρας προσπάθησε να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια καθώς αντιμετώπιζε και την πίεση του Διόσκορου. 

Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο της, Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε. Όμως μόλις ολοκλήρωσε την αποτρόπαια πράξη του, κεραυνοβολήθηκε από κεραυνό κατά θεία δίκη κι έπεσε νεκρός. Με βάση αυτό το περιστατικό η αγία Βαρβάρα θεωρείται η προστάτιδα του πυροβολικού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail