Yasen - Γνωρίστε τα πιο ισχυρά υποβρύχια της Ρωσίας με την αποσπώμενη κάψουλα

Τα πυρηνικά υποβρύχια πυραύλων κρουζ τύπου Yasen (SSGN) αντιπροσωπεύουν τα πιο σύγχρονα και ισχυρά ρωσικά υποβρύχια και θεωρούνται αντίστοιχα με τα τελευταία δυτικά υποβρύχια. Η πλησιέστερη σύγκριση είναι η κλάση Seawolf των ΗΠα, αλλά το ρωσικό σχέδιο ενσωματώνει μια μεγάλη τράπεζα κάθετων σωλήνων εκτόξευσης (VLS) για πυραύλους κρουζ.

Παρουσίαση Freepen.gr

Λόγω του τέλους του ψυχρού πολέμου, το πρώτο πλοίο, K-560 Severodvinsk, χρειάστηκε σχεδόν 18 χρόνια για να ολοκληρωθεί ενώ ακολούθησαν εκτενείς θαλάσσιες δοκιμές. Το δεύτερο σκάφος, το  K-561 Kazan, ακολούθησε ένα πιο τυπικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής.



Η κατηγορία SEVERODVINSK ήταν τα πρώτα ρωσικά σκάφη με σφαιρικό σόναρ αντί για το τυπικό κυλινδρικό σύστημα που βρέθηκε σε σχεδόν όλα τα ρωσικά υποβρύχια. Αυτή η διάταξη σημαίνει ότι οι σωλήνες τορπιλών πρέπει να μετακινηθούν προς τα κάτω, κάτω από το ιστίο και να γωνιώσουν προς τα έξω για να πυροδοτήσουν το σόναρ που καταλαμβάνει ολόκληρη τη μύτη.

ONIKS και KALIBR


Τα υποβρύχια YASEN μπορούν πλέον να εκτοξεύσουν είτε πυραύλους Oniks με εμβέλεια 320 ν.μ. είτε Kalibr SS-N-30A SIZZLER (3M14K) εμβέλειας 1.600 ν.μ., από θέση επιφανείας ή σε βύθιση φέροντας οκτώ σπειροειδείς σωλήνες εκτόξευσης SΜ-346 (3Ρ-14Β). Το σκάφος αυτό με τους Kalibr 
θα μπορούσε να στοχεύσει τις πόλεις της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ από τα μέσα του Ατλαντικού.


Το YASEN διαθέτει έξι εκτοξευτές αντίμετρων αλλά και μια κάψουλα διαφυγής που ενσωματώνεται στον πυργίσκο.





Το πρώτο βελτιωμένο υποβρύχιο 885M Yasen-M Class, K-561 Kazan, καθελκύστηκε στο ναυπηγείο Sevmash στις 31 Μαρτίου 2017. Είναι περίπου 10-12 μέτρα μικρότερο από το πρώτο σκάφος στα πλαίσια μείωσης του κόστους ναυπήγησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail