Αποφασίζομεν και διατάσσομεν: Με πρόσχημα την πάταξη της πειρατείας ταινιών, έρχεται η λογοκρισία του διαδικτύου

geralt / pixabay
Όπως διαβάζουμε στα ΜΜΕ η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή Πνευματικής Ιδιοκτησίας συνεδρίασε μυστικά μετά απο αιτηση της ΕΠΟΕ που εκπροσωπεί τις εταιρείες διανομής και διάθεσης ταινιών στην Ελλάδα και αποφάσισε την διακοπή πρόσβασης στους Ελληνες πολίτες σε 38 ιστοσελίδες απο όλους τους ελληνικούς παρόχους.

του Μιχάλη Χαιρετάκη

https://opi.gr/images/epitropi/apofaseis/edppi_3_2018.pdf

Αυτές οι 38 ιστοσελίδες κινούνται στα όρια της νομιμότητας επειδή δεν διαθέτουν τις ταινίες αλλά μόνο τους συνδέσμους απο τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να τις παρακολουθήσει και είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο νομικά να τις κλείσει κάποιος.

Οπως διαβάζουμε στην απόφαση της Επιτροπής κάποιοι απο αυτούς τους ιστοτόπους φιλοξενούνται σε χώρες της Ε.Ε. άρα το πιό λογικό αν υπήρχε παράνομη πράξη θα έπρεπε να ειδοποιηθούν οι αρχές της αντίστοιχης χώρας ώστε να συλληφθούν οι υπεύθυνοι και να κατέβουν οι ιστοσελίδες.

Εδώ όμως είναι τριτοκοσμική μπανανία, προτεκτοράτο των δανειστών, δεν μας απασχολούν ή όχι οι διεθνείς νόμοι. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν, όπως ακριβώς έκανε η χούντα.

Προσέξτε τώρα. Αυτό που γίνεται σήμερα έχει να προστεθεί στον άγνωστο αριθμό ιστοσελίδων διαδικτυακού στοιχήματος που έχουν μπλοκαριστεί και που μαζί με αυτή τη νέα απόφαση δημιουργούν την πρώτη οργανωμένη κίνηση λογοκρισίας του διαδικτύου.

Αύριο με την ίδια λογική, θα προστεθούν για λόγους επίσης σοβαροφανείς, ιστοσελίδες που δεν είναι αρεστές στο καθεστώς οδηγώντας τη χωρα στα μονοπάτια απολυταρχικών καθεστώτων.

Δε θα ασχοληθώ με το γελοίο του πράγματος την εποχή των VPN να θεωρεί κάποιος οτι μπορεί να μπλοκάρει την πρόσβαση στο διαδίκτυο (ρωτήστε και τους Κινέζους με το Great Firewall και τους δεκάδες χιλιάδες τεχνικούς τους) αλλά θα πω οτι η απόφαση θυμίζει το μακαρίτη πρωην υπουργό της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου που απειλούσε να καταρρίψει τους δορυφόρους που θα μετέδιδαν ξένα προγράμματα στην Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως για τους ζηλωτές της λογοκρισίας της Χούντας και της λογοκρισίας της κατοχής όπου οι ιδιοκτήτες ραδιοφώνων έπρεπε να πηγαίνουν τους δέκτες τους για σφράγισμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπεράσεις τη λογοκρισία σήμερα.


ΥΓ.

Φυσικά το να παρακολουθήσει κάποιος μια ταινία ή να ακούσει ενα τραγούδι online δεν σημαίνει οτι ο παραγωγός χάνει αυτομάτως το ποσό που αντιστοιχεί στο εισιτήριο ή στην αξία του cd. γιατί δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρο οτι ο θεατής ή ο ακροατής διαθέτει την οικονομική δυνατότητα ώστε να διαθέσει το ποσό αυτό. Επομένως κάθε υπολογισμός που δεν παίρνει υπόψη του αυτή την παράμετρο είναι άστοχος και αστείος.


Καλύτερα θα ήταν οι εταιρείες διανομής και διάθεσης οπτικοακουστικών έργων σε μια χώρα οικονομικά κατεστραμμένη όπως είναι η Ελλάδα να κατεβάσουν σε λογικά επίπεδα την αξία των εισιτηρίων.

Για παράδειγμα σε γνωστή ελληνική αλυσίδα το εισιτήριο ξεκινάει απο τα 7.50 ευρώ , στην Τσεχία το εισιτήριο αντιστοιχεί σε 5.80 ευρώ, το ίδιο και στην Πολωνία όπου οι μισθοί αλλά και το όριο φτώχειας βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο απο την Ελλάδα, ενώ η ανεργία τους είναι σαφώς μικρότερη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail