Πολυτεχνείο ‘73 σημαίνει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ!


45η επέτειος του Πολυτεχνείου σήμερα(17/11/2018)! Πριν 45 χρόνια, δόθηκε μια πολύ μεγάλη μάχη για τη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης, κινήσεων και ιδεών, την παιδεία στην Ελλάδα. Οι τρεις προαναφερθείσες αξίες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, και παρακάτω θα αναλυθεί αυτή η ένωση εκτενέστερα.

Ένας αγώνας μεγάλος που είχε ως απολογισμό και πεσόντες! Ένας αγώνας όμως, που σ’ αυτά τα 45 χρόνια έχει στιγματιστεί. Αυτός ο αγώνας δυστυχώς των νεαρών, φοιτητών, εργαζόμενων, οικογενειαρχών στιγματίζεται από επεισόδια και βανδαλισμούς κάθε χρόνο. Τα δύο παραπάνω προφανώς και είναι κατακριτέα, και οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, σίγουρα δεν θα είναι περήφανοι γι' αυτά.

Η δημοκρατία, η ελευθερία και η παιδεία είναι δομικοί λίθοι για την ομαλή λειτουργία και τη συνέχιση της κοινωνίας. Η δημοκρατία είναι το πιο τέλειο πολίτευμα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ως βασικές αρχές την ισονομία, τη δικαιοσύνη, την ισοπολιτεία, την ελευθερία και την ισότητα. Αρχές που δίνουν τη δυνατότητα για διαμόρφωση προσωπικοτήτων ικανών να σκέφτονται και να στοχάζονται. Προσωπικοτήτων που αναπτύσσονται συνεχώς, που ασκούν γόνιμη κριτική και έχουν ως αποστολή να πετύχουν το καλύτερο δυνατό για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Η ελευθερία είναι κύρια προϋπόθεση αληθινής ευδαιμονίας. Αν αξιολογικά ιεραρχήσουμε τα ανθρώπινα αποκτήματα, θα τοποθετήσουμε στην κορυφή της πυραμίδας την ελευθερία, γιατί αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βελτιώσει τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Αν δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει ζωή.

Η παιδεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμάθειας και βγάζει τον άνθρωπο από το σπήλαιο της απαιδευσιάς. Η παιδεία είναι αυτή, που χαρίζει απλόχερα γνώση, δηλαδή δύναμη, μια δύναμη που κάνει ευκολότερη την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής του ανθρώπου. Για να λειτουργήσει, χρειάζεται δημοκρατία και ελευθερία.

Γίνεται αντιληπτή η αξία του Πολυτεχνείου, και γιατί είναι χρέος όλων μας να προασπίζουμε αυτά που κέρδισε, και να τιμάμε τους πεσόντες του. Τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί δεν έχουν χώρο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και γενικά στην κοινωνία. Το Πολυτεχνείο ‘73 σημαίνει δημοκρατία, ελευθερία, παιδεία!

Υ.Γ. Μπορεί να ευθύνεται η γενιά του Πολυτεχνείου για τις τωρινές άθλιες καταστάσεις που βιώνουμε ως λαός, και πολλοί απ' αυτοί που ανήκαν στους αγωνιστές, να έχουν “ξεχάσει” και να βρίσκονται στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, στις ΔΕΚΟ! Δεν είναι αυτός λόγος βέβαια, για να τα ισοπεδώνουμε όλα! Ας κρατήσουμε τα θετικά...


Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης
Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας
Υπότροφος Φοιτητής Δημοσιογραφίας NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail