Τα νότια προάστια «προετοιμάζονται» για σεισμό 5,7 Ρίχτερ στο Σαρωνικό Κόλπο

Διεξήχθη με επιτυχία η διυπηρεσιακή άσκηση για σεισμό "ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ - Ν.Τ. 2018" που διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 27-11-2018 η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με τη συνεργασία και στήριξη της Αντιπεριφέρειας Νότιου Τομέα Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Σκοπός της άσκησης ήταν η προετοιμασία, η αξιολόγηση της ετοιμότητας δομών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού των υπηρεσιών, φορέων και δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών στην αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση ισχυρού σεισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Το σενάριο αφορούσε  εκδήλωση ισχυρού σεισμού 5,7 βαθμών της κλίμακας Richter με επίκεντρο 5χλμ στο θαλάσσιο χώρο Β.Δ της Αίγινας, 36χλμ Ν.Δ της Αθήνας και σε εστιακό βάθος 5χμ.

Αφισα
Η άσκηση είχε δύο τμήματα. Το ένα, επί χάρτου, διεξήχθη στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Νοτίου Τομέα, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καπάταη και τη συμμετοχή εκπροσώπων από εμπλεκόμενους φορείς σε διάφορους ρόλους (της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Δήμους, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ. ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, Υπηρεσιακούς παράγοντες από διάφορες υπηρεσίες και φορείς κ.α.) και είχε ως στόχο να εξεταστούν οι απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις του σε τρείς φάσεις:

Α’ Φάση Σεναρίου: Αναγγελία Σεισμού και Αρχική εκτίμηση της κατάστασης

Β’ Φάση Σεναρίου: Άμεση Απόκριση – Διαχείριση έκτακτων καταστάσεων

Γ’ Φάση Σεναρίου: Βραχεία Αποκατάσταση
με τη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Το δεύτερο αποτελούσε παράλληλες ασκήσεις ετοιμότητας η οποίες διεξήχθησαν: 

Φωτο 1
-Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού Ν. Σμύρνης «Γαλαξίας»
  • Εκκένωση του κτιρίου
  • Παροχή Α΄ βοηθειών και διακομιδή ατόμου με καρδιακό επεισόδιο
1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, «Στρογγυλό σχολείο»
  • Εκκένωση μέρους του σχολικού Κτιρίου (Γυμνάσιο)
  • Οργάνωση και λειτουργία του χώρου συγκέντρωσης των μαθητών
Μαρίνα Αλίμου
  • Εκκένωση γραφείων Μαρίνας Αλίμου/ΕΤΑ ΑΕ
  • Έρευνα και διάσωση σε εγκαταλελειμμένο κτίριο
  • Κατάσβεση πυρκαγιάς σε ελλιμενισμένο σκάφος – επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ. ΑΣ, του Λιμενικού, των Ενόπλων Δυνάμεων και Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη διενέργεια αποτίμησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail