1.427.802 μετανάστες πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα σε 9 χρόνια - Τι συνέβη το 2015 - Τι ισχύει στην υπόλοιπη Μεσόγειο

Freepen.gr - Η διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου είναι η πλέον χρησιμοποιούμενη για την παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Frontex.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν περίπου 24.300 λόγω της σημαντικής αύξησης των παράνομων περασμάτων τους τελευταίους μήνες στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο συνολικός αριθμός των παρανόμως εισελθόντων μεταναστών το πρώτο εξάμηνο του 2018από ό, τι την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Πίνακας 1



Το 2015, περίπου 885.000 μετανάστες έφθασαν στην ΕΕ μέσω της ανατολικής μεσογειακής διαδρομής - 17 φορές περισσότεροι από το 2014. Ήταν η χρονιά που η νέα τότε κυβέρνηση ουσιαστικά άνοιξε τα σύνορα.

Την περίοδο 2016-2017 υπήρξε σημαντική μείωση στις διελεύσεις γεγονός που κατά τη Frontex οφείλεται στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τον έλεγχο των συνόρων το Μάρτιο του 2016.

Δυτική Μεσόγειος - Ισπανία 

Πίνακας 2

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σχεδόν διπλασιάστηκε από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σε 14.700.

Κεντρική Μεσόγειος - Ιταλία

Πίνακας 3


Τα τελευταία χρόνια, η Κεντρική Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα κύρια μεταναστευτικά δρομολόγια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, από το καλοκαίρι του 2017, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που επέλεξαν αυτό το δρομολόγιο έχει περιοριστεί εν μέρει λόγω της πιο ενεργού συμμετοχής της Λιβυκής Ακτοφυλακής.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 μειώθηκε σε περίπου 16.100, το οποίο είναι μικρότερο από το ένα πέμπτο του αριθμού από ένα χρόνο πριν.

Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πιο σκληρή στάση της Ιταλίας απέναντι στην παράνομη μετανάστευση λογικά θα συμπιέσει περισσότερο τα παραπάνω νούμερα κι ενδεχομένως να αυξήσει τις πιέσεις στις άλλες δύο προαναφερθείσες διαδρομές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail