Η Τουρκία αγωνίζεται να διατηρήσει σταθερές τις τιμές του ψωμιού - Φούρνοι σταμάτησαν να παρασκευάζουν

AFP PHOTO / OZAN KOSE
Freepen.gr - Η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει σταθερή την τιμή του ψωμιού εν μέσω μίας συνεχιζόμενης νομισματικής κρίσης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Εμπορίου απέρριψε την αύξηση των τιμών κατά 25% που εισηγήθηκε η Τουρκική Ομοσπονδία Μικροβιομηχανιών στην Κωνσταντινούπολη, ακολουθούμενη από την επαρχία της Προύσας.

Επιπλέον, το υπουργείο περιόρισε το περιθώριο κέρδους στο ψωμί στο 15%. Είχε προηγουμένως 30 τοις εκατό. Ως εκ τούτου ορισμένα αρτοποιεία στην Άγκυρα σταμάτησαν να παράγουν ψωμί ως απάντηση στην απόφαση του υπουργείου.

Ένα ψωμί, βάρους 250 γραμμαρίων, έχει διατιμηθεί στο TL1,25 (20 σεντς) από το 2016, αλλά οι ιδιοκτήτες αρτοποιίας παραπονιούνται για αυξημένα έξοδα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 100%, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 30%. Επιπλέον, τα ενοίκια, το ενεργειακό κόστος και ο ανεφοδιασμός έχουν γίνει ακριβότερα. Ωστόσο, το υπουργείο δεν ήταν πεπεισμένο για την αναγκαιότητα να προβεί σε αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με το CNN Türk, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης καταναλώνουν 20 εκατομμύρια φρατζόλες ψωμί ημερησίως αξίας 500 εκατομμυρίων TL σε μηνιαία έσοδα προ φόρων για σχεδόν 3.000 καταγεγραμμένα παντοπωλεία στην πόλη.

Οι αρχές, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να εποπτεύουν κάθε παντοπωλείο. Οι κάτοικοι της Πόλης πίεσαν το δήμαρχο στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι το ψωμί πωλείται μεταξύ TL 1,50 και TL 2 σε διάφορες συνοικίες της πόλης.

Ο δήμαρχος Mevlüt Uysal, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε τους υποστηρικτές της αύξησης των τιμών του ψωμιού ως "οπορτουνιστές".

Ο Τσιάν Κολιμπάρ, στέλεχος μιας ένωσης αρτοποιών και ιδιοκτήτης αρτοποιίας, δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσει να πωλεί ψωμί στις ΤL 2 ένα ψωμί τον επόμενο μήνα, αψηφώντας την παρέμβαση του υπουργείου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail