Το εποφθαλμιούσαν κι ο Βαρθολομαίος τους το έδωσε στο πιάτο - Ρώσικη Εκκλησία: "Η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί πια να λέγεται η καρδιά της Ορθοδοξίας"

Engin_Akyurt / pixabay
Αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των ουκρανικών Ορθοδόξων εκκλησιών από το Πατριαρχείο της Μόσχας, η Κωνσταντινούπολη έχασε το δικαίωμα να καλείται ως η καρδιά της ορθόδοξης πίστης, υποστηρίζει ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Του Στρατή Μαζίδη

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιλαρίων, δήλωσε ότι η αναγνώριση από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης των αποσχισμένων ουκρανικών εκκλησιών και του μεταγενέστερου σχίσματος με τη Μόσχα δημιούργησε "μια νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα".

Δεν έχουμε πια ένα μόνο κέντρο συντονισμού για την Ορθόδοξη Εκκλησία, πρέπει είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχει αυτοκαταστραφεί ως τέτοιο κέντρο, ανέφερε ο Ιλαρίων.

Προηγουμένως, η Μόσχα και άλλα ορθόδοξα πατριαρχεία έστελναν εκπροσώπους σε συγκεντρώσεις και συνόδους που διοργάνωνε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δήλωσε ο Ιλαρίων.

"Αλλά εισβάλλοντας στον κανονιστικό τομέα μιας άλλης αυτοκέφαλης εκκλησίας, νομιμοποιώντας ένα σχίσμα, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχασε το δικαίωμα να ονομάζεται συντονιστικό κέντρο για την Ορθόδοξη Εκκλησία", δήλωσε. Κανένα τέτοιο κέντρο δεν υπάρχει πια, κατέληξε.

Οι Ρώσοι αιώνες εποφθαλμιούσαν να αντικαταστήσουν τρόπον τινά την Κωνσταντινούπολη με τη Μόσχα ως η τρίτη Ρώμη. Ωστόσο δεν το πετύχαιναν. Ασχέτως αν οι αποφάσεις του Φαναρίου μπορεί να δικαιολογούνται από εκκλησιαστικής πλευράς και ιερών κανόνων, η χρονική στιγμή που επελέγη ήταν η χειρότερη δυνατή. Άλλωστε η Ουκρανία έχει ανεξαρτητοποιηθεί ως κράτος από τις αρχές της 10ετιας του 1990. Αν λοιπόν ήταν χρέος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ό,τι αποφάσισε, γιατί δεν προχώρησε τότε σε αυτήν την κίνηση όταν μάλιστα η Ρωσία ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση με ένα γερό ποτήρι στο τιμόνι της; Ή για ποιο λόγο δεν το έπραξε αμέσως όταν εκείνα τα χρόνια η Ρωσία αναγνώριζε τα Σκόπια ως Μακεδονία; Σε κάθε πάντως περίπτωση, τώρα μάλλον δεν έπρεπε να κάνει τίποτε.

Ο Βαρθολομαίος είναι ένας μοιραίος Πατριάρχης με επικίνδυνα ανοίγματα προς τους αιρετικούς και τους οικουμενιστές ενώ δεν ξεχνάμε τις δηλώσεις του για την τουρκική εισβολή στην Αφρίν. Ακόμη κι αν εκβιαζόταν, δεν έπρεπε να τις κάνει αναλογιζόμενος ποια πραγματικά ιερά τέρατα έχουν καθίσει στο θρόνο πριν από αυτόν. 

Άραγε να υπάρχει ακόμη εκείνη η κορνίζα στο γραφείο του που δε θα έπρεπε ποτέ κανένας Οικουμενικός Πατριάρχης να έχει;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail