Οι τράπεζες της Τουρκίας πωλούν το χρυσό τους για να πληρώσουν τα χρέη τους και να αποτρέψουν μια κρίση ρευστότητας

Freepen.gr - Η εβδομαδιαία έκθεση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δείχνει μείωση 20% στο χρυσό της από τα μέσα Ιουνίου, δείχνει ότι οι τουρκικές τράπεζες έχουν τραβήξει αποθέματα χρυσού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να αποτρέψουν μια κρίση ρευστότητας καθώς η λίρα βυθίστηκε, σύμφωνα με το Bloomberg την Παρασκευή.



Η συμμετοχή σε χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας υποχώρησε στα 15,5 εκατ. ουγκιές εξαιτίας της εξόδου, η οποία προκλήθηκε και από την απόφαση της τράπεζας να μειώσει τις αποθεματικές απαιτήσεις στις 13 Αυγούστου.

Είναι πιθανό οι τουρκικές εμπορικές τράπεζες να στραφούν σε πιο ρευστά περιουσιακά στοιχεία, ως αποτέλεσμα της πτώσης της λίρας, δήλωσε στο Bloomberg ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο Capital Economics στο Λονδίνο. "Υπήρξαν ανησυχίες στις εμπορικές τράπεζες για το εξωτερικό χρέος τους, το οποίο αντανακλάται στις αυξανόμενες αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων".

"Η πιο δραστική πτώση εμφανίστηκε τον Αύγουστο όταν η κρίση χρυσού - λίρας ήταν στο αποκορύφωμά της", δήλωσε ο Cagdas Kuckemiroglu, σύμβουλος της Metals Focus με έδρα την Τουρκία, προσθέτοντας ότι το μέλλον αυτής της τάσης θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για μια αύξηση επιτοκίων 625 μονάδων βάσης την Πέμπτη.

Η Τουρκία έχει βραχυπρόθεσμα χρέη ύψους 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το Σεπτέμβριο του 2019, 44 τοις εκατό των οποίων προέρχονται από ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε η Nora Neuteboom, οικονομολόγος της ABN Amro Group NV που ειδικεύεται στην Τουρκία.

Οι τουρκικές τράπεζες, που αντισταθμίζουν τις υποχρεώσεις του δολαρίου με τις καταθέσεις χρυσού και όχι με τη λίρα, πωλούν χρυσό για να καλύψουν τις απαιτήσεις του χρέους τους όταν καθίσταται απαιτητό, σύμφωνα με τον Neuteboom.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail