Ο Σταύρος ζητά ουδετερόθρησκο σχολείο και μετά θα ψάχνει να βρει την ψήφο του

Την ανάγκη να θεσμοθετηθούν διακριτοί ρόλοι στις σχέσεις κράτους- εκκλησίας τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε εκδήλωση «για τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) το βράδυ της Τετάρτης, στη Στοά του Βιβλίου.

Στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι «το Ποτάμι υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στην Εκκλησία και το Κράτος» ενώ τόνισε ότι το ουδετερόθρησκο σχολείο δεν είναι παραχώρηση στους μουσουλμάνους. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η ουδετερότητα την οποία υποστηρίζουμε δεν είναι παραχώρηση προς τους μουσουλμάνους, γιατί αυτό γράφεται ή λέγεται. Είναι η εξέλιξη, η Ευρώπη και ο σεβασμός στα σύγχρονα ατομικά δικαιώματα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε τις παρεμβάσεις της εκκλησίας σε ζητήματα που είναι αρμοδιότητα του κράτους, λέγοντας ότι «τις αποφάσεις δεν τις καθορίζει η πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή εξέλιξη, τα νέα δικαιώματα, τις συζητήσεις που γίνονται σε ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, αλλά οι αποφάσεις σε τέτοια θέματα καθορίζονται εν πολλοίς μετά από παζάρια με την εκκλησιαστική ιεραρχία», προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα, με μικρές διαφορές, οι κυβερνήσεις επέλεξαν τη συναλλαγή και τη στασιμότητα, απέναντι στην αναθεώρηση και την πρόοδο».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος τονίζοντας ότι θεωρεί οπισθοδρομική την αντίληψη να απαγορεύεται σε μια σύγχρονη χώρα η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. «Πρέπει να τελειώσει η γελοιότητα γονείς να αγωνίζονται στην Ελλάδα να μην έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια, και να στέλνουν τα παιδιά τους στην Αγγλία, στα Τίρανα και την Κωνσταντινούπολη να σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια» κατέληξε.

φωτο: Αφροδίτη Χουλάκη / topotami.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail