Αλεξανδρούπολη – Κωνσταντινούπολη και το μεγάλο παιχνίδι ΞΕΚΙΝΑΕΙ

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το στρατηγικό αντίβαρο της Κωνσταντινούπολης λέγεται Αλεξανδρούπολη για όλους τους ξένους ισχυρούς παίκτες.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Η μεν Κωνσταντινούπολη φυλάει τα στρατηγικά ΣΤΕΝΑ από μέσα , η δε Αλεξανδρούπολη τα φυλάει από έξω στις ναυτικές κατεβασιές προς το Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο και το Σουέζ.

Τόσα χρόνια γνωρίζαμε άραγε ότι η Αλεξανδρούπολη εκτός από το ακριτικό μέρος της Ελληνικής Επικράτειας ήταν και κοσμοπολίτικο σημείο μεγίστης γεωπολιτικής αναφοράς;

Μόνο όταν ακουμπήσαμε τα σχέδια επί χάρτου του έργου σύνδεσης Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης Ελληνορωσικών συμφερόντων φαίνεται να μας ήρθαν πολλά κακά ( βλ. και μνημόνια)

Όταν μετέπειτα παραχωρούμε τα λιμάνια μας λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων άραγε αναλογιστήκαμε την αξία αυτών ώστε να πούμε « στερνή μου γνώση να είχα πρώτα»;

Δηλ. να τα αξιοποιήσουμε δίχως μνημονιακές δεσμεύσεις και φυσικά μπορεί να κατανοείται τι λέμε;

« Στο αποκορύφωμά τους βρίσκονται οι διεργασίες για δύο σημαντικά ενεργειακά και αναπτυξιακά projects που σχεδιάζονται για την Αλεξανδρούπολη. Από τη μία, η δημιουργία πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG), για την οποία πλησιάζει η κρίσιμη ώρα του market test, που θα καθορίσει το μέλλον της επένδυσης, για την οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους γνωστοί κολοσσοί της ενέργειας.

Από την άλλη, έρχεται ο πολυαναμενόμενος και πολυσυζητημένος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο, από τα πιο επίσημα χείλη γίνεται λόγος για ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέραν από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.» https://alexpoli.gr/foyntonoyn-oi-diergasies-gia-lng-kai-limani-alexandroypolis/

Και το νομοθετικό πλαίσιο της μνημονιακής αξιοποίησης ήρθε τέλη Σεπτεμβρίου.

« Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης»

« Το δρόμο για τη βουλή θα πάρει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, η οποία ανοίγει το δρόμο για τις νέες υποπαραχωρήσεις των περιφερειακών λιμανιών…

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση, το ΤΑΙΠΕΔ έχει κατηγοριοποιήσει το κάθε περιφερειακό λιμάνι με βάση την ελκυστικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο χρονικά ο διαγωνισμός είναι ο πιο κοντινός…

Σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη, αξίζει να αναφερθεί ότι με άξονα το λιμάνι αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα γύρω από τους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρομικών μεταφορών και των logistics. Έτσι στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζεται η υλοποίηση σημαντικών project όπως το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, με στόχο τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες θέλουν να υπάρχει προκαταρκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις γύρω από το λιμάνι όπου σχεδιάζεται να παραχωρηθεί το ανατολικό τμήμα και συγκεκριμένα ο προβλήτας για τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στην Αλεξανδρούπολη, εξάλλου, έχουν αναπτύξει δραστηριότητες η γερμανική ετιαρεία logistics Kuehne + Nagel και η Cosco Shipping Agency που έχουν εκμισθώσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις» Πέμπτη, 27-Σεπ-2018 08:02 Του Χάρη Φλουδόπουλου http://www.capital.gr/epixeiriseis/3318411/anoigei-o-dromos-gia-tin-paraxorisi-tou-limaniou-tis-alexandroupolis

Η πρώτοι σίγουροι πελάτες και μάλιστα άμεσα ενδιαφερόμενοι έδειξαν αυτό που θέλουν.

Κάπου εκεί στις 29 Απριλίου του 2018 είχαμε τις δηλώσεις του Αμερικάνου πρέσβη.

« Μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, άφησε εκ νέου αιχμές για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της πόλης, ενώ προσέθεσε με νόημα πως οι μελλοντικοί διαγωνισμοί για τα λιμάνια τηςΑλεξανδρούπολης και της Καβάλας προσφέρουν νέες ευκαιρίες για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας.

Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει αμερικανικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αφήνοντας να εννοηθεί πως θα παρακολουθηθεί με προσοχή και ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Καβάλας.

Επισήμανε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν σαφώς υψηλότερα στάνταρ διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν παρόμοιες αρετές στους ‘Ελληνες εταίρους τους.

Η Αλεξανδρούπολη άλλωστε ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον και στο μέτωπο της ενέργειας, λόγω των σχεδίων για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ανοιχτά της πόλης.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και σύντομα θα αρχίσει να εισάγει αμερικανικό LNG.Υπογράμμισε δε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ούσα μέρος των διαδρόμων για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή – διάδρομοι που συνεισφέρουν στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ρωσική ενέργεια.» 29-04-2018

http://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/oi-hpa-endiaferontai-gia-ta-limania-ale3androypolhs-kai-kabalas/post34914

Όταν μιλάμε για ανάπτυξη όλα γίνονται ελπιδοφόρα αλλά ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος, την στιγμή που την Ελλάδα την καταμάτωσαν οι τοκογλύφοι και απέναντι από την όμορφη Αλεξανδρούπολη έχει τον αιμοβόρο – άπληστο Τούρκο και φυσικά τον Ρώσο που δεν θέλει να χάσει το μονοπώλιο του φυσικού αερίου επιθυμώντας να παροχετεύσει μέσω του Turkish srteam ( ρωσο- τουρκικών συμφερόντων ) ενέργεια στην Κεντρική και νότια Ευρώπη.

Μας έχουν μπλέξει όλοι άσχημα γιατί αφού μας έβαλαν στην μέγγενη των μνημονιακών υποχρεώσεων, ξεπουλάμε όχι μόνο λιμάνια , αεροδρόμια , νοσοκομεία, μουσεία αλλά και τα Ιερά και τα Όσια μας βλ. ονοματολογικό Σκοπίων και δυστυχώς ξεπουλιόνται ψυχές και συνειδήσεις.

Αυτό που μας κρατάει όρθιους είναι η ΠΙΣΤΗ και οι ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ μας που γνώριζαν πριν πολλά χρόνια τα σχέδια των μεγάλων.

Είναι άξιον θαυμασμού ότι ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ενδιαφέρθηκε για την Αλεξανδρούπολη ( πέρα του γεγονότος ότι την κόσμησε με το πρώτο εκκλησάκι του στο προάστειο Μαίστρο) αλλά πριν δεκαετίες επεσήμανε το ενδιαφέρον των ισχυρών της γης για την περιοχή της και το μέλλον ενδιαφερομένων.

« Μόλις ήρθε μέσα του λέω "γέροντα, έχω έναν λογισμό. Τι θα γίνει με την Ελλάδα; Πες μου αν είναι ευλογημένο".

Μου λέει ο γέροντας "θα σου πω... Εγώ μου λέει δεν θα το δω, εσύ θα το δεις. Θα γίνει επί των ημερών σου! Εσύ θα το ζήσεις το γεγονός αυτό... Το πρόβλημα θα αρχίσει από την Θράκη.

Θα είναι ένα διπλωματικό επεισόδιο το οποίο δεν θα μπορεί να λυθεί.

Τότε όμως οι δήθεν «φίλοι» μας θα βοηθήσουν την Ελλάδα μας αλλά στην ουσία αυτοί θα έχουν το μυαλό τους στα Δαρδανέλια και στην Ευρωπαϊκή Τουρκία.

Από εκεί θα αρχίσει, από την Θράκη!".


Τον ρωτάω "εμείς θα λάβουμε μέρος σε ό,τι γίνει;"

"Όχι!", μου λέει. "Εμείς θα φτάσουμε μέχρι το σημείο της γενικής επιστράτευσης.

Χάρην των μικρών των παιδιών, των μοναχών και άλλων που προσεύχονται ο Θεός θα μας λυπηθεί και δεν θα μας αφήσει να λάβουμε μέρος στον πόλεμο που θα γίνει.


Θα την πατήσουν αυτοί οι δήθεν «φίλοι» μας και οι άλλοι..."»

http://topothoumeno.blogspot.gr/2018/03/blog-post_67.html



Με Πίστη και Ελπίδα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail