Δεμένοι χειροπόδαρα

Engin_Akyurt / pixabay
Το μεγάλο ψέμα: O επίτροπος Οικονομικών της Ευρώπης χαρακτήρισε ιστορική ημέρα το τέλος του μνημονίου. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρωζώνη και μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, ανέφερε.


Η πικρή αλήθεια: Επειδή η Ελλάδα έκανε δεκάδες λάθη στη διαχείριση του προβλήματος της, με μεγαλύτερο το PSI, ενώ αποτέλεσε το πειραματόζωο της πρωσικής κυβέρνησης με στόχο την οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης και τη λεηλασία των αδύναμων χωρών της περιφέρειας, ήταν φυσικό να βιώσει μία τόσο άγρια κρίση – όσο καμία άλλη χώρα στον πλανήτη μέχρι σήμερα εν καιρώ ειρήνης. Μετά από οκτώ χρόνια τώρα, τρία θηριώδη μνημόνια με αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις, πολλά προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και αμέτρητες μεταρρυθμίσεις, στις 20 Αυγούστου τελειώνει μία εποχή – επίσημα βέβαια, αφού πρακτικά δεν θα αλλάξει τίποτα για τους Έλληνες, όπως έχουν ήδη σχεδιάσει το Euro Group και η Κομισιόν, με την επιβολή ενός τεσσαρακονταετούς μνημονίου. Στο τέλος αυτής της εποχής το δημόσιο χρέος έχει φτάσει στα 360 δις € από τα 343,7 δις € στα τέλη Μαρτίου, με τα 15 δις € της τελευταίας δόσης ή πάνω από το 200% του ΑΕΠ της, ενώ η λέξη κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια είναι η «ενισχυμένη επιτήρηση» – η οποία βασίζεται στη συμφωνία «δύο πακέτων» του 2013, όταν ένα κράτος ολοκληρώνει τα προγράμματα στήριξης του.

Με βάση τα τότε υπογραφέντα, έως ότου μία χώρα αποπληρώσει το 75% των οφειλών της στο EFSF, στο ESM και στο ΔΝΤ, η Τρόικα παραμένει στο εσωτερικό της και ελέγχει τη μακροπρόθεσμη, αυστηρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων – καθώς επίσης την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων του προϋπολογισμού (συν τις ιδιωτικοποιήσεις προφανώς). Στην περίπτωση της Ελλάδας τώρα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουν στηριχθεί από την Τρόικα που έχει βαπτισθεί σε «Θεσμούς», η «ενισχυμένη επιτήρηση» θα παγιωθεί για πολλές δεκαετίες – αφού η πλήρης εξόφληση των οφειλών της είχε προγραμματισθεί για το 2059, ενώ με την πρόσφατη επιμήκυνση των 96 δις € του EFSF το 75% πήγε πιο πίσω, οπότε θα διαρκέσει αρκετά χρόνια η «απελευθέρωση» της. Με δεδομένες δε τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες θα τηρήσει επακριβώς τα συμφωνηθέντα ακόμη και όταν είναι αντίθετος, όπως στο θέμα της Μακεδονίας, είναι φανερό πως οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα και αν ψηφίσουν στο μέλλον οι Έλληνες, δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα – αφού η χώρα έχει δεθεί χειροπόδαρα.

Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως όταν λέμε ότι, η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα χρέη της προς τους δανειστές το 2059, δεν εννοούμε πως θα τα πληρώσει γενικότερα – αλλά ότι θα δανείζεται από τις αγορές για να εξοφλεί την Τρόικα, ανακυκλώνοντας τα. Με δεδομένη δε την κατάσταση της, οι αγορές θα την κρίνουν πολύ πιο αυστηρά – ενώ ο μοναδικός τρόπος να μειωθούν τα επιτόκια της ήταν η στήριξη της από την ΕΚΤ, η οποία δυστυχώς δεν εγκρίθηκε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail