Τα πρώτα θύματα του εμπορικού πολέμου - Πλοία με σόγια από τις ΗΠΑ στην Κίνα δεν έφτασαν πριν την επιβολή των νέων δασμών και τώρα τριγυρίζουν στην Κίτρινη Θάλασσα

Freepen.gr - Ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου, το M/V PEAK PEGASUS που φέρει σόγια αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων κάνει βόλτες στον ωκεανό για ένα μήνα επειδή ήταν άτυχο να φτάσει στην Κίνα λίγες ώρες μετά την έναρξη της ισχύος των νέων δασμών αναφέρει το RT.

Το πλοίο, το οποίο ανήκει στην JPMorgan Asset Management, έφυγε από το Σιάτλ για ταξίδι στην Κίνα στις 8 Ιουνίου. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε ολόκληρο τον πλανήτη, έφτασε πέντε ώρες μετά την επιβολή της ισχύος των νέων δασμών του Πεκίνου στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ στις 6 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα είναι να κάνει κύκλους στην κίτρινη θάλασσα με ταχύτητα 0,1 κόμβων.

Η προσπάθεια του πλοίου να φτάσει εγκαίρως στην Κίνα ήταν το 34ο υψηλότερο trending topic στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo στις 6 Ιουλίου, νικώντας ακόμη και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρά τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, πολλοί χρήστες κινεζικών κοινωνικών μέσων αστειεύθηκαν με το αμερικανικό πλοίο. "Φτωχή μικρή σόγια","Καλή τύχη αδερφέ!" ήταν μερικά από τα μηνύματα.

Η καθυστερημένη άφιξη του πλοίου στην Κίνα κοστίζει στο ναυλωτή, Louis Dreyfus - ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, καθώς πληρώνει περίπου 12.500 δολάρια την ημέρα για να συνεχίσει να ναυλώνει το πλοίο, σύμφωνα με τον Guardian. Αυτό σημαίνει ότι έχει μέχρι τώρα ξεπεράσει περίπου 400.000 δολάρια σε επιπλέον κόστος.

Εν τω μεταξύ, η τύχη του φορτίου σόγιας παραμένει αβέβαιη, με ορισμένους αναλυτές να δηλώνουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αποφασίσει να επιδοτήσει τους εισαγωγείς σόγιας. Αυτό είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα, καθώς η άλλη πηγή σόγιας της Κίνας, η Βραζιλία, συνήθως εξαντλείται αυτή τη χρονική περίοδο, δήλωσε στο Guardian ο Michael Magdovitz, αναλυτής της Rabobank.

Εάν το πλοίο έπρεπε να εκφορτώσει τώρα τη σόγια, θα είχε μια επιπλέον ταρίφα 25 τοις εκατό, προσθέτοντας περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια στο κόστος της εισόδου του στην Κίνα. Αλλά μπορεί να μην υπάρχει καλή εναλλακτική λύση αν η Κίνα παραμείνει σταθερή, καθώς η εκφόρτωση του φορτίου σε έναν άλλο προορισμό θα είχε επίσης σημαντικό κόστος.


Ωστόσο το PEAK PEGASUS δεν είναι το μόνο που κάνει βόλτες στην ανοικτή θάλασσα. Ένα ακόμη πλοίο που έφερε σόγια, το M/V STAR JENNIFER βρίσκεται να τριγυρίζει εδώ και 15 ημέρες.

Καθώς τα μέλη του πληρώματος και των δύο πλοίων συνεχίζουν να περιμένουν και το ταξίδι διαρκεί πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο, τουλάχιστον ξέρουν ότι δεν θα ξεμείνουν από τρόφιμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail