Γιατροί του Κόσμου: Άνθρωποι με συμπτώματα θυμάτων πολέμου στο Μάτι


«Είναι σαν να έπεσε βόμβα. Πραγματικά είναι σαν να είμαστε σε ένα χωριό της Συρίας και μας βομβάρδισαν», τονίζει στη Μαρία-Νίκη Γεωργαντά και τον Ελεύθερο Τύπο ο Ο κοινωνικός λειτουργός και επιχειρησιακός υπεύθυνος των Γιατρών του Κόσμου, Τάσος Υφαντής κάνοντας λόγο για πολεμικό σκηνικό στο Μάτι.

Ο ίδιος σχολιάζει επίσης: «Οι ιστορίες των ανθρώπων προκαλούν ανατριχίλα. Μια γυναίκα μας είπε ότι κατέβηκε από το αυτοκίνητό της, άρχισε να τρέχει, ξαφνικά είδε ότι είχε πάρει λάθος κατεύθυνση και την πλησίαζε η φωτιά, γύρισε πίσω να στρίψει σε άλλον δρόμο και πάτησε επί πτωμάτων».

Σε μια άλλη περίπτωση αναφέρει: «Βγάλαμε με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα 72 ετών από το καμένο σπίτι της. Κοιμόταν σε έναν μικρό χώρο μέσα στα αποκαΐδια, είχε βάλει ένα στρώμα δίπλα στο πιάνο της, το οποίο έμεινε ανέγγιχτο από την πυρκαγιά. Εισέπνεε όλες τις επικίνδυνες για την υγεία της ουσίες, χρειαζόταν οξυγόνο, ωστόσο αρνούνταν να φύγει μέσα από το σπίτι».

Ωστόσο ο κ. Υφαντής προχωρά και σε μια ακόμη πιο δυσάρεστη εκτίμηση-πρόβλεψη: «Οι περισσότεροι αρνούνται αυτό που έχει συμβεί και σίγουρα μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα δούμε να αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όταν θα ξεπεράσουν την άρνηση. Η τραγωδία αυτή είναι πολύ επιβαρυντική. Είναι άνθρωποι που έχασαν τα εγγόνια τους, που έχασαν τους γονείς τους. Βλέπουμε έντονο το συναίσθημα ότι θα το ξαναζήσουν και έντονη την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρχές. Εχουμε ένα μείγμα θλίψης, οργής και φόβου»

Διαβάστε τη συνέχεια στον Ε.Τ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail