Ο Κοτζιάς έτρεξε να "λύσει" το Σκοπιανό γιατί φοβάται "τουρκική δαγκάνα" και ισλαμισμό - Ήθελε να κόψει τη φόρα αλλά μάλλον άνοιξε την όρεξη

Freepen.gr - Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η οπτική υπό την οποία ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς "έλυσε" το Σκοπιανό για να ανακόψει τη φόρα της Τουρκίας στα Βαλκάνια και την έξαρση του ισλάμ.

Ο Νίκος Σβέρκος στο ρ/δ «Στο Κόκκινο» τον ρώτησε: Από εκεί και πέρα υπάρχει και ένας ακόμα κίνδυνος, ο οποίος έχει διατυπωθεί και από την πλευρά αναλυτών, και είναι ο κίνδυνος διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Αυτό σε πραγματικά δεδομένα, πρακτικά για την Ελλάδα τί σημαίνει και πώς μπορεί να αποκρουστεί; Αποκρούεται πλέον;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ελλάδα πάντα πρέπει να έχει υπόψη της ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία -δεν λέω κάθε τουρκική κυβέρνηση, κάθε Τούρκος Υπουργός, αλλά υπάρχουν δυνάμεις, το βαθύ τουρκικό κράτος- που θα ήθελαν να διαμορφώσουν αυτό που έχω ονομάσει μια «δαγκάνα». Δηλαδή να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στην Ανατολή, τα βόρειά της και στα βορειοδυτικά της κάτω από την επιρροή και τον έλεγχο της Τουρκίας. Σε αυτή την κατεύθυνση η Τουρκία δούλεψε συστηματικά για να εκπαιδεύσει από τις ελίτ των αυτών των κρατών μέχρι και τις στρατιωτικές ελίτ, δηλαδή τους αξιωματικούς, μέσους και ανώτερους, αυτών των κρατών.

Θέλησε επίσης να διαμορφώσει βάσεις. Και στην Αλβανία -σας θυμίζω τη ναυτική βάση στο Δυρράχιο- και στη Βόρειο Μακεδονία. Πείτε ότι με την πολιτική μας κόψαμε αυτή τη φόρα, εμάς μας συμφέρει αυτές οι χώρες να έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προσανατολισμό συνεργασίας με εμάς, παρά έναν προσανατολισμό παράδοσης στην Τουρκία.

Να προσθέσω αυτό που μονίμως μου λένε, ιδιαίτερα οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας, πως ο κίνδυνος είναι ότι εάν δεν λύναμε έγκαιρα αυτό το πρόβλημα, όλο και πιο πολύ οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι της βόρειας γείτονος χώρας μας να περιέρχονταν υπό την επιρροή φονταμενταλιστικών ισλαμικών ρευμάτων, τα οποία μέσω κύκλων της Τουρκίας -όχι της επίσημης Τουρκίας, το υπογραμμίζω- προσπαθούσαν τον λανθάνοντα αλβανικό εθνικισμό να τον μετατρέψουν σε ένα φανατικό ισλαμισμό, με μεγάλες επιπτώσεις στην σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας.

Όλα αυτά φαίνονται σαν να θέλουν να τα αγνοούν ή να τα ξεχνούν οι κριτικοί, αυτοί που λένε γιατί το κάνατε τώρα και δεν το κάνατε αργότερα να περνάγαμε το θέμα. Υπήρχαν μεγάλα προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ή στην αποσταθεροποίηση της περιοχής με σημαντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τη βόρειο Ελλάδα, ή στην κατάληψή της από την τουρκική επιρροή με μακρόχρονα μεγάλα προβλήματα για τη στρατηγική θέση της χώρας.

Το ερώτημα είναι ότι με τις «λύσεις» που...πέτυχε, έκοψε τη φόρα ή άνοιξε την όρεξη;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail