Θυρεοειδής: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν υπολειτουργεί

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό, ακριβώς κάτω από τον λάρυγγα.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή διαφόρων ορμονών και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας, στον μεταβολισμό και στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Παρά το μικρό του μέγεθος, η επίδρασή του στον οργανισμό όταν δεν λειτουργεί σωστά είναι τεράστια.

Όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επιβραδύνεται, κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός, αυξάνεται το σωματικό βάρος, εντείνεται το αίσθημα της κόπωσης και εκδηλώνονται συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης, ο υποθυρεοειδισμός συνεπάγεται ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει βιταμίνες και μέταλλα που λαμβάνονται μέσω της διατροφής, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.

Επιπρόσθετες συνέπειες του υποθυρεοειδισμού είναι η αποδυνάμωση της μνήμης, η έλλειψη συγκέντρωσης, η ξηρότητα του δέρματος και η ευθραυστότητα των νυχιών, ενώ δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθούν διαταραχές του κύκλου της περιόδου και προβλήματα γονιμότητας.

Η μειωμένη παραγωγή ορμονών που χαρακτηρίζει τον υποθυρεοειδισμό διορθώνεται μέσω της λήψης φαρμάκων και συγκεκριμένα θυροξίνης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail