Σε επαγρύπνιση οι Νορβηγοί - Ο ρώσικος πλωτός πυρηνικός αντιδραστήρας "Akademik Lomonosov" έφτασε στα νορβηγικά ύδατα

"Akademik Lomonosov" on its way out of the Baltic Yard in St.Petersburg. Photo: Rosatom
Το «Akademik Lomonosov» παρακολουθείται στενά από τις σκανδιναβικές αρχές καθώς ρυμουλκείται σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα, μέσω των δανικών στενών και των νορβηγικών υδάτων. Τρία πλοία υποστήριξης εμπλέκονται στη μοναδική επιχείρηση που ξεκίνησε στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Απριλίου.

Thebarentsobserver.com / Atle Staalesen
Απόδοση αποσπάσματος: Freepen.gr

Στις 3 Μαΐου, η πλωτή εγκατάσταση είχε φτάσει νότια της δανικής νήσου Sjælland με προορισμό τα στενά του Storebælt σύμφωνα με το Marine Traffic και μετά εισήλθε στα νορβηγικά ύδατα.

Η ρυμούλκηση έχει ταχύτητα έως και 4,5 κόμβους, σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Το «Akademik Lomonosov» δεν μπορεί να παρακολουθείται από το GPS. Αλλά και τα ρυμουλκά και τα σκάφη υποστήριξης «Σπασέτα Καραέβ», «Umka» και «Yasnyy» φαίνονται στο AIS.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής δε φέρει πυρηνικό καύσιμο και το ταξίδι προς το Murmansk θεωρείται χωρίς σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο. Αλλά το «Akademik Lomonosov» είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο έργο και προσεγγίζεται με υψηλό επίπεδο σκεπτικισμού από τις γειτονικές χώρες.

Ο Διευθυντής Ναυτικής Ασφάλειας στη νορβηγική παράκτια διοίκηση Arve Dimmen επιβεβαιώνει στο The Barents Observer ότι το ταξίδι παρακολουθείται από τις νορβηγικές αρχές.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια εγκατάσταση έλκεται κατά μήκος της ακτής της Νορβηγίας και η παράκτια διοίκηση θα την ακολουθήσει στενά», υπογραμμίζει σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Το αεροσκάφος επιτήρησης της παράκτιας διοίκησης θα ακολουθήσει τα πλοία και τα νορβηγικά πλοία υποστήριξης θα σταθμεύσουν κατά μήκος της διαδρομής ώστε να μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα», διευκρινίζει.

Ο Dimmen επιβεβαιώνει ότι θα εφαρμοστούν οι συνήθεις διαδικασίες εάν η πλωτή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής χρειαστεί καταφύγιο λόγω κακοκαιρίας ή έκτακτης ανάγκης. Σε μια τέτοια περίπτωση τον όλο συντονισμό θα έχει το κέντρο κυκλοφορίας Vardø.

Οι Ρώσοι ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στην πλωτή εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Στο Μουρμάνσκ, το «Akademik Lomonosov» θα αγκυροβοληθεί στη βάση Atomflot, μαζί με παγοθραυστικά και άλλα σκάφη πυρηνικής ενέργειας. 

Μετά από ένα χρόνο δοκιμών, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ρυμουλκηθεί κατά μήκος ολόκληρης της ρωσικής ακτής της Αρκτικής στο Pevek όπου θα μείνει σε μόνιμη βάση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail