Η Νορβηγία ζητά από τη Ρωσία να σταματήσει το μπλοκάρισμα του GPS μέσα στην επικράτειά της!

Russian military training along the border. Photo: Mil.ru
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας επιβεβαιώνει στην Aldrimer.no ότι έχει έρθει σε επαφή με τις ρωσικές αρχές σχετικά με το θέμα.

Thebarentsobserver.com / Atle Staalesen
Απόδοση: Freepen.gr

Η ανησυχία έρχεται επειδή η πολιτική αεροπορία και τα συστήματα επικοινωνιών έχουν επανειλημμένα μπλοκαριστεί σε σχέση με τις κοντινές ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Τύπου Frode Overland Andersen επιβεβαιώνει ότι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους «σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρθηκε απώλεια σημάτων GPS στο ανατολικό Φινλανκάρ», η περιοχή που βρίσκεται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Η κατάσταση ήταν εξίσου σοβαρή το Σεπτέμβριο του 2017, όταν τα αεροσκάφη από τις εταιρείες SAS και Widerøe κατά περιόδους έπρεπε να περιηγηθούν με τη βοήθεια ραδιοσήματων λόγω απώλειας GPS όταν εισήλθαν στον εναέριο χώρο του East Finnmark. Η εμπλοκή συνέπεσε με τη μεγάλη ρωσική στρατιωτική άσκηση «Zapad».

Ο Υπουργός Άμυνας Frank Bakke-Jensen μετά από τα περιστατικά δήλωσε στον Barents Observer πως «δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η ρωσική εμπλοκή μπορεί να επηρεάσει δραστηριότητες στη νορβηγική πλευρά των συνόρων».

Ο Bakke-Jensen παραδέχτηκε ότι το μπλοκάρισμα του GPS δεν είχε συμβεί ποτέ σε τέτοια κλίμακα ώστε η Νορβηγία να πρέπει να έχει «εναλλακτικούς τρόπους πλοήγησης».

Πιστεύεται ότι ένα φορητό jammer ενός κιλοβάτ μπορεί να μπλοκάρει έναν δέκτη GPS από μια απόσταση 80 χιλιομέτρων. Η Ρωσία διαθέτει πολλές ισχυρές στρατιωτικές μονάδες κοντά στα σύνορα, μεταξύ των οποίων και η 200η Independent Motor Rifle Brigde στο Pechenga.

Οι στρατιωτικές μονάδες της Pechenga συχνά εκτελούν σημαντικές ασκήσεις στην περιοχή. Στις 6 Απριλίου του τρέχοντος έτους, ένας σημαντικός αριθμός στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού συναρμολογήθηκαν στη σειρά σκοπευτικών Shary έξω από τη στρατιωτική βάση του Sputnik για να ξεδιπλωθεί ένα από τα τελευταία μεγάλα ασκήσεις.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες και αρκετές εκατοντάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού και το σενάριο ήταν να αναχαιτισθεί μια επίθεση εχθρού στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η κύρια θέση της 200ης Independent Motor Rifle Brigde, μιας από τις δύο Αρκτικές Ταξιαρχίες της Ρωσίας, απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νορβηγία. Η ταξιαρχία βρίσκεται στο Luostari, 19 χλμ. και στην Pechenga.

Ένα μέρος της άσκησης ήταν να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν στη Συρία, δήλωσαν στρατιωτικοί εκπρόσωποι στο τηλεοπτικό κανάλι Murman.

Λίγες μέρες αργότερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν εικόνες που μπορεί να προέρχονταν από τις ασκήσεις αυτές συμπεριλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα όπλων, αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυροβολικού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail