Κυριάκος εναντίον Ντόρας με λάφυρο την Αθήνα - Ο Γιώργος Πατούλης το ισχυρό χαρτί της ΝΔ

Επί δεκαετίες ολόκληρες το μήλο της έριδος των κομμάτων Εξουσίας στην Ελλάδα, ήταν ο Δήμος της Αθήνας. Όποιος υποψήφιος Δήμαρχος κέρδιζε τον Δήμο της Πρωτεύουσας είχε μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα στην κοινωνία, αλλά και στο κόμμα του. Γι΄ αυτό πολλές φορές τα κόμματα Εξουσίας επέλεγαν πολύ ηχηρά κομματικά ονόματα στην διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας.

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Αρθρογράφος-πολιτικός αναλυτής

Ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία, το πολιτικό πλεονέκτημα ήταν ακόμη πιο ισχυρό και για τον λόγο αυτό δεν δίστασαν πολύ γνωστά πολιτικά πρόσωπα να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Και γινόταν ακόμη πιο ισχυρό αυτό το πολιτικό πλεονέκτημα, από τη στιγμή που θα επιτυγχανόταν η εκλογή. Αφού, το “δημαρχιλίκι” ήταν το ισχυρότερο πολιτικό “διαβατήριο” των σχεδίων των εκλεγμένων. 
 
Το “δημαρχιλίκι” στην Αθήνα έδινε το δικαίωμα – πλεονέκτημα στον νικητή Δήμαρχο, να διεκδικήσει μετέπειτα την προεδρεία στη ΝΔ και να καταστεί εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Έτσι, δεν δίστασαν να μετέχουν της προκλήσεως διεκδικήσεως του Δήμου της Αθήνας:
  • Ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος εκλεγόταν από το 1974 βουλευτής, διατελέσας σε πολλά υπουργεία Υπουργός και όμως έθεσε υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας και εξελέγη. Διατέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων από 1/10/1986 – 3/5/1989. Στην πορεία στις 3 Νοεμβρίου 1993 έγινε Πρόεδρος της ΝΔ και απέτυχε να γίνει Πρωθυπουργός.
  • Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημερινός (σ.σ. από 1η Νοεμβρίου 2014) Επίτροπος Μεταναστεύσεως Εσωτερικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. διατέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων από 1/1/1995 – 31/12/2002. Στις εσωκομματικές διαδικασίες προέδρου στη ΝΔ το 2009, διεκδίκησε την αρχηγία της ΝΔ και στη συνέχεια αποσύρθηκε στηρίζοντας τον μετέπειτα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Διατέλεσε σε πολλά υπουργεία Υπουργός και αντιπρόεδρος της ΝΔ.
  • Η Ντόρα Μπακογιάννη, εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1989 και διετέλεσε και αυτή υπουργός σε πολλά Υπουργεία. Δήμαρχος Αθηναίων από την 1/1/2003 – 14/2/2006. Το 2009 στις εσωκομματικές διαδικασίες προέδρου στη ΝΔ, διεκδίκησε την αρχηγία της ΝΔ και απέτυχε να εκλεγεί.

Έτσι, παρότι οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019, εν τούτοις, αυτές μπορεί να γίνουν εντός του 2018, αφού η κυβέρνηση μελετά μέσα στο πλαίσιο αλλαγών του “Καλλικράτη” τη μείωση της πενταετούς θητείας. Γι΄ αυτό οι προετοιμασίες στη ΝΔ έχουν αρχίσει από πολλούς μήνες πριν, από πολιτικά πρόσωπα που δεν περιμένουν να λάβουν το χρίσμα από την ηγεσία του κόμματος, αλλά προσπάθησαν από μόνοι τους να λάβουν το πλεονέκτημα του δικαιώματος του υποψηφίου της ΝΔ για την διεκδίκηση της Αθήνας, διά μέσω εκβιαστικών αποφάσεων και πράξεών τους, με τη δυναμική του υπερπροβεβλημένου.


Ο “πολυμήχανος” Γιώργος Πατούλης…

Έτσι, από πολλούς μήνες πριν, έχουν φουντώσει τα σενάρια μέσα στη ΝΔ για τον εκλεκτό του κόμματος που θα είναι υποψήφιος στη διεκδίκηση της Δημαρχίας της Αθήνας. Ένας από τους “μονομάχους” αυτής της διεκδίκησης είναι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Ο οποίος είναι ένα ιδιαίτερα προικισμένο άτομο, που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη και θέλει να περνάνε όλα από το χέρι του, όταν μάλιστα, πρόκειται για την πολιτική του ανέλιξη. Γι΄ αυτό χαρακτηρίζεται, από αρχομανία και από αλαζονεία, με πολιτικές στοχεύσεις που δεν έχουν ταβάνι.

Εδώ και πολύ καιρό, υποστηρίζεται από το επιτελείο του, ότι έχει λάβει την άτυπη στήριξη του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο ίδιος – που όπως σας είπα δεν αφήνει τίποτε στην τύχη – προσπάθησε να ενισχύσει αυτή τη φημολογία και τον Ιούλιο του 2017 ανακοίνωσε πομπωδώς, τη δραστηριοποίηση ενός νέου ομίλου ενεργών πολιτών με το όνομα “Αθήνα Πρωτεύουσα ξανά”! Εκεί λοιπόν, που άλλα πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ ψάχνονται προκειμένου να λάβουν το χρίσμα του υποψήφιου του κόμματος για τη Δημαρχία της Αθήνας, ο Γιώργος Πατούλης έχει προ πολλού σηκώσει τα μανίκια και έχει ανάψει τις μηχανές του, δημιουργώντας το πλεονέκτημα για να λάβει εκείνος το πολύτιμο για τα μελλοντικά του σχέδια κομματικό χρίσμα. Όταν, ένα ολόκληρο επιτελείο ανθρώπων του Γιώργου Πατούλη σε καθημερινή βάση προσεγγίζει δημότες της Αθήνας, εγγράφοντάς τους ως μέλη στην εν λόγω Κίνηση πολιτών! Αυτός, θα είναι ο αυριανός “κουμπαράς” του και η μεγάλη δυναμική του στη διεκδίκηση του κομματικού υποψηφίου!

Βέβαια, ο Γιώργος Πατούλης προκειμένου να μην χάσει την μεγάλη μαγιά δεξιών ψήφων του Αμαρουσίου, πολλές φορές δηλώνει ότι “θα είμαι Μαρούσι από όποια θέση κι αν βρεθώ”!

Περνάει όμως και εκβιαστικά διλλήματα προς την ηγεσία της ΝΔ, όπως διά μέσω της συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή” τον Οκτώβριο του 2017, δηλώνοντας πως, η Παράταξη για την Αθήνα χρειάζεται brand name (σ.σ δηλαδή τον ίδιο ως ισχυρό πόλο έλξης)!


Πατούλης ο “πολυθεσίτης”…

Ο Γιώργος Πατούλης είναι ένας “πολυθεσίτης” πολιτικός, που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από τον Δήμο Πεύκης, όταν το 1998 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου. Ακολούθως έγινε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Πεύκης, υπονομεύοντας – όπως έλεγαν την εποχή εκείνη – τον τότε Δήμαρχο Πεύκης και νυν Περιφερειακό Σύμβουλο Παύλο Καμάρα (σ.σ Δήμαρχος Πεύκης τρεις τετραετίες 1995-2006).

Στη συνέχεια και επειδή η “μικρή” Πεύκη δεν τον χωρούσε πολιτικά, εκμεταλλευόμενος το γεγονός, πως το ιατρείο του ήταν στο Μαρούσι, κατέβηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος στη πόλη και σάρωσε! Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι “αιώνιος” Δήμαρχος της πόλεως των Βορείων Προαστίων!

Χρειαζόταν όμως κι άλλη προβολή, κι άλλη δύναμη, προκειμένου να επιτύχει τον τελικό πολιτικό στόχο του και θα σας πω παρακάτω, ποιος είναι αυτός!

Έτσι, από το 2011 είναι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (σ.σ. μια θέση που αυξάνει τη δυναμική του στην Αθήνα) και από τον Οκτώβριο του 2014 είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (σ.σ. θέση πολύ ισχυρή που μπορεί να επηρεάσει τον Πρόεδρο της ΝΔ στην απόφαση του χρίσματος του κόμματος στο πρόσωπο του Γιώργου Πατούλη για τη Δημαρχία της Αθήνας. Αντιλαμβάνεται ο καθείς το γιατί)!

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα, ότι ο Γιώργος Πατούλης έμαθε να χτίζει τούβλο – τούβλο την πολιτική του καριέρα, με κύρια επιδίωξη την οροφή της πολιτικής, που είναι η Πρωθυπουργία! Ναι, η Πρωθυπουργία!

Γιατί, όπως σας ανέφερα και σας απέδειξα παραπάνω, η Δημαρχία της Αθήνας, αποτελεί προπέτασμα καπνού, ένα ισχυρό εφαλτήριο για την αρχηγία της ΝΔ και ως εκ τούτου για την Πρωθυπουργία! Ιδιαίτερα, από τη στιγμή που δεν έχει εμπλακεί σε εφαρμογή Μνημονιακών πολιτικών!

Άλλωστε, εάν ήθελε να είναι υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ εκλογική Περιφέρεια, ποιος μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα εκλεγόταν; Όμως το “βουλευτιλίκι” δεν δίνει ούτε αρχηγία στη ΝΔ, ούτε Πρωθυπουργία!


Η Ντόρα θέλει για Δήμαρχο Αθήνας το γιο της…

Από το σημείο της άτυπης στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη (σ.σ. συνεχείς οι επισκέψεις του στην ΚΕΔΕ) στον Γιώργο Πατούλη, ξεκινούν τα μεγάλα προβλήματα στη ΝΔ, Αφού η ηττημένη, πολλές φορές, της Παράταξης κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει χτίσει βήμα – βήμα το πολιτικό μέλλον του γιου της Κώστα Μπακογιάννη!

Αρχικά, ως Δημάρχου Καρπενησίου (1/1/2011 – 31/8/2011) και ακολούθως ως Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος (1/9/2014 – σήμερα)!

Θα ήθελε λοιπόν, πολύ να τον δει Δήμαρχο Αθηναίων κι αυτή η πρόθεση ήδη έχει εκδηλωθεί! Αυτό το γνωρίζει και ο Γιώργος Πατούλης κι όπου βρεθεί, όπου σταθεί επιτίθεται εναντίον ”γαλάζιων” αξιωματούχων για σειρά θεσμικών ατοπημάτων (σ.σ. συμπεριλαμβάνουν αυτές οι αιχμές και τον κ. Μπακογιάννη;)!

Πλεονέκτημα του Κώστα Μπακογιάννη, θεωρούν από το επιτελείο του, πως εκτός των άλλων προσόντων, είναι νέος και ωραίος! Κι εγώ θα πρόσθετα, με έναν καλό γάμο που ανοίγει διάπλατα τις πύλες του δημοσιογραφικού Συστήματος!

Επίσης, αντίθετα με τον Γιώργο Πατούλη, ο Κώστας Μπακογιάννης επενδύει και στον αριστερό ψηφοφόρο της Αθήνας! Είναι άλλωστε, συνεχείς οι επιτιμητικές αναφορές του σε αριστερά πρόσωπα του παρελθόντος! Ποιος ξέρει; Αν δεν πάρει το χρίσμα της ΝΔ, ίσως πάρει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ!


Ο Πατούλης αναγορεύθηκε σε “εκφραστή” της δεξιάς…

Αφού η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Πατούλη είναι ήδη στα κάγκελα! Όταν, πριν από λίγες ημέρες με αφορμή δηλώσεως του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο κ. Πατούλης έβγαλε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση ως Πρόεδρος ΚΕΔΕ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, άφηνε πολλά υπονοούμενα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους “αναρχικούς” και τους “κουκουλοφόρους”!

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξ ίσου σκληρή, αναφέροντας πως, ο κ. Πατούλης ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας, χρησιμοποιώντας την ΚΕΔΕ ως όχημα προσωπικών, ιδιοτελών σκοπών!

Όμως, στα κάγκελα είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη κατά του κ. Πατούλη, παρ΄ ότι εμείς θα θυμίσουμε πως, στις εσωκομματικές διαδικασίες για την αρχηγία στη ΝΔ το 2009, μπορεί ο κ. Πατούλης να πήρε ίσες αποστάσεις μεταξύ των υποψηφίων, αλλά σύσσωμοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του, στήριξαν με ανακοίνωσή τους την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη! Αλλά, έτσι είναι η πολιτική για άφιλους και αγνώμονες πολιτικούς! 


Ψάχνουν για συμμαχίες…

Σε εκδήλωση της Τετάρτης (25/4) στο Πολεμικό Μουσείο που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης, παραβρέθηκαν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, πλήθος βουλευτών της ΝΔ, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η οποία ανοίγοντας την εκδήλωση, λιβάνισε τον Νικήτα Κακλαμάνη, σε μια προσπάθεια προσέγγισης του Καραμανλικού μπλοκ, λέγοντας:

«Ο Νικήτας ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Με τον Νικήτα πολλές φορές διαφωνήσαμε πολιτικά. Αλλά η μεγάλη δύναμη της ΝΔ είναι να συνυπάρχουν ειρηνικά όλες οι φωνές και μέσα από το διάλογο να δημιουργήσουμε συνθέσεις για το καλό του τόπου…»!


Υποψήφια στα Χανιά η Ντόρα;

Ενημερωνόμαστε ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές στην Α΄ Αθηνών! Οι πληροφορίες μας λένε πως θα είναι υποψήφια βουλευτής στα Χανιά!

Αν γίνει αυτό, τι θα σημαίνει άραγε πολιτικά;

Γιατί αυτή η μετατόπιση;

Εμείς γνωρίζουμε, αν γίνει αυτή η κίνηση, τι ακριβώς θα σημαίνει! Και τρομάζουμε μόνο που το ακούμε! Θα περιμένουμε να “κλειδώσει” αυτή η “κάθοδος” και τότε θα σας ενημερώσουμε!

Μέχρι τότε, οψόμεθα…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail