Κρίση της Κούβας - Εκεί θα χτυπούσαν οι Αμερικάνοι τους Σοβιετικούς - Ο Χάρτης που είχε στα χέρια του ο Κένεντι

Freepen.gr - Ο εικονιζόμενος χάρτης αποτελεί ένα ιστορικό στοιχεία μιας από τις πιο επικίνδυνες ημέρες της ανθρώπινης ιστορίας, διατέθηκε σε πώληση από μια εταιρεία δημοπρασιών που εδρεύει στη Βοστώνη σύμφωνα με το sputniknews.com.

Ο χάρτης 55x21 που χρονολογείται στις 27 Οκτωβρίου 1962, δείχνει τους στόχους των Στρατιωτικών Σοβιετικών Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων βάσεων μαχητικών και βομβαρδιστικών MiG, βλημάτων επιφανείας-αέρα, πυραύλων κρουζ, πλωτών εκτοξευτών πυραύλων Komal και πυρηνικών αποθηκευτικών χώρων σε όλη την Κούβα, από το San Antonio de los Banos μέχρι την Santa Clara, το Camaguey, το Banes και την Punta Gerardo.

Αναφερόμενος στον υπουργό Άμυνας Robert McNamara, η RR Auction Company, πωλητής του χάρτη, λέει ότι ο Πρόεδρος Κένεντι «εξέτασε αυτό το χάρτη πριν αποφασίσει να καθυστερήσει την επίθεση». Ο Κένεντι έδωσε το χάρτη στον McNamara μετά την κρίση που πέρασε, αποκαλώντας τον "χάρτη νίκης".


Η 27η Οκτωβρίου 1962, γνωστή και ως «Μαύρο Σάββατο», θεωρείται από τους ιστορικούς ως η πιο επικίνδυνη στιγμή της πυραυλικής κρίσης της Κούβας και ίσως στην ανθρώπινη ιστορία. Την ημέρα εκείνη, ένα Σοβιετικό SAM κατέρριψε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος UF2 USA-2. Αργότερα, οι αμερικανικά καταδρομικά έριξαν την ευθύνη σε ένα σοβιετικό υποβρύχιο αναγκάζοντάς το είτε να εκτοξεύσει τους πυραύλους είτε να αναδυθεί. Ο κυβερνήτης επέλεξε το τελευταίο. Ο Κένεντι συναντήθηκε με τους συμβούλους του τρεις φορές εκείνη την ημέρα, με τους Επιτελικούς Αρχηγούς του Σώματος να τον πιέζουν να ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Σοβιετικών στόχων στο νησί της Καραϊβικής.

Εκείνη τη νύχτα ο σοβιετικός πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Ντόμπρινιτ συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι και κατέληξαν σε μια συμφωνία με την οποία η Μόσχα απέσυρε τους πυραύλους της από την Κούβα με αντάλλαγμα την αποχώρηση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Τουρκία και την υπόσχεση να μην εισβάλει στην Κούβα.

Στις 20 Νοεμβρίου 1962, οι τελευταίοι σοβιετικοί πυραύλοι απομακρύνθηκαν από την Κούβα. Λίγους μήνες αργότερα, η Ουάσινγκτον απέσυρε τους πυραύλους Jupiter από την Τουρκία.

Όσο για το χάρτη, το τίμημα φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τις $ 27.000.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail