Οι συνέπειες της επίθεσης των ΗΠΑ από Ρωσία και Ιράν έχουν ξεκινήσει από πριν κι εκδηλώθηκαν σήμερα ανατολικά του Ευφράτη! Τι αποκαλύπτει ισραηλινή ιστοσελίδα

Freepen.gr - Η Μόσχα ενήργησε ταχέως για να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Τεχεράνη και να συνδράμει τον στρατό της Συρίας σε αντίδραση στη χειρουργική επέμβαση των ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας στις χημικές εγκαταστάσεις της Συρίας το Σάββατο 12 Απριλίου. Οι αναλυτές της DEBKAfile αναφέρουν ότι όταν Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για «συνέπειες», τις είχαν ήδη δρομολογήσει:

Το Σάββατο το πρωί, ενώ οι πυραύλοι κρουζ χτυπούσαν "χημικές" εγκαταστάσεις της Συρίας, μια δύναμη Συρίας-Χεζμπολάχ, με τη στήριξη των Ρώσων μισθοφόρων της Wagner, έκανε μια νέα προσπάθεια να διασχίσει τον ποταμό Ευφράτη και άρπαξε από τον έλεγχο των Αμερικανών τα ανατολικά συριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Konok και πετρελαίου στο Al-Umar. Υπήρξαν αρχικές συγκρούσεις με τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF) που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. 

Αυτή η είδηση είναι πάρα πολύ σοβαρή διότι πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ανατολικά του Ευφράτη. Αν επαληθευτεί η είδηση της συνήθως έγκυρης Debka τότε ο άξονας Δαμασκού-Μόσχας και Τεχεράνης έπιασε στον ύπνο τους Αμερικανούς. 

Αυτό που μπορούμε να θυμίσουμε είναι προ ολίγων ημερών δημοσιεύσαμε στη Freepen.gr ότι συγκεντρώνεται σημαντικός αριθμός δυνάμεων στον κυβερνητικό θύλακα του Κασάμ ανατολικά του Ευφράτη ενώ Ρώσοι μηχανικοί ετοίμασαν νέα γέφυρα στο ποτάμι. Επιπλέον οι κουρδικές SDF στον απόηχο αυτών των κινήσεων είχαν στείλει ενισχύσεις στην περιοχή.  

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της είδησης και εφόσον κρατήσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις τις θέσεις τους, τότε το υπό διαμόρφωση κουρδικό μόρφωμα που θέλουν οι ΗΠΑ, θα χάσει το βασικότερο περιουσιακό του στοιχείο, σε μια περιοχή φυσικά που είναι καθαρά αραβική

Δύο μέρες νωρίτερα, ο στενός σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Ali Akbar Velyati επεσήμανε τον τρόπο που είπε σε μια συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό: Η ανατολή του Ευφράτη είναι "ένας πολύ σημαντικός τομέας. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν μεγάλα βήματα για την απελευθέρωση αυτής της περιοχής και την απομάκρυνση των κατακτητών Αμερικανών.

Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλειοδοτούσαν για τα μη αντίποινα της Μόσχας για την επίθεση υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., η Ρωσία ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Τα βαριά ρωσικά στρατιωτικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-22M εγκαταστάθηκαν την Πέμπτη στις αεροπορικές βάσεις στο Ιράν, μειώνοντας έτσι τον χρόνο πτήσης τους στη Συρία και το Ιράκ τουλάχιστον κατά τέσσερις ώρες. Ρωσικά φορτηγά πλοία πέρασαν τα Στενά του Βοσπόρου την Παρασκευή και το Σάββατο φορτωμένα με νέο στρατιωτικό εξοπλισμό για το συριακό στρατό.

Η αμερικανική φροντίδα για τον περιορισμό της επίθεσης ουσιαστικά σε τρεις περιοχές,  εξυπηρετούσε το σκοπό της Μόσχας

Η επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήταν αντιμέτωπη με διαμάχη μεταξύ του προέδρου Donald Trump και του υπουργού άμυνας του James Mattis. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις προχθές ο Mattis δήλωνε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδείξεις στα χέρια τους όσον αφορά τα χημικά και πως η μέχρι σήμερα ρητορική βασίζεται σε δημοσιεύματα σε ξένα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Αν ήταν στο χέρι του, η επίθεση δε θα είχε συμβεί! Η καθυστέρηση προέκυψε από τα επιχειρήματα κατά της επίθεσης που υπέβαλε ο Mattis και οι αρχηγοί των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του στρατηγού Joseph Danford. Προέβλεπαν ότι η Ρωσία και το Ιράν δε θα αντιδρούσαν στην επίθεση των πυραύλων και μια ενιαία μονοδιάστατη κίνηση θα ήταν ο καταλύτης για έναν πλήρη αμερικανικό πόλεμο με τη Ρωσία στο έδαφος της Συρίας. Ο Μάττις προσπάθησε να θέσει τα φρένα στην επιχείρηση το πρωί του Σαββάτου καλώντας τον «ένα στιγμιαίο πυροβολισμό». Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία: «Είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε αυτήν την απάντηση μέχρις ότου το συριακό καθεστώς σταματήσει τη χρήση του απαγορευμένων χημικών παραγόντων"/

Ο Trump είναι απόλυτα σε θέση να απολύσει τον Mattis με την ίδια έλλειψη τακτ με την οποία απέλυσε τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson τον περασμένο μήνα. Αλλά αυτό δε θα λύσει τις διαφορές του με τους στρατηγούς σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη Συρία. Θα υπολογίσει στη στενή υποστήριξη του διαδόχου του Tillerson στο κράτος Mike Pompeo και του νέου συμβούλου της για την εθνική ασφάλεια John Bolton για τη διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία σε περαιτέρω χτυπήματα κατά του Assad.

Ενώ η διοίκηση του Trump φροντίζει να διατηρήσει την πολυμερή επίθεση στη Συρία σαφώς καθορισμένη στους χημικούς στόχους, οι Ρώσοι δεν υποσχέθηκαν ποτέ να περιορίσουν την αντίδρασή τους. Μπορούν να πάνε για μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία στη Συρία, ώστε να καταργηθεί ο αντίκτυπος της επίθεσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Ο ρωσικός μηχανισμός πληροφοριών ήταν ήδη σε λειτουργία πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου όταν ο στρατηγός Σεργκέι Ρέντσκοϊ από το Γενικό Επιτελείο του Ρωσικού Στρατού υποστήριξε ότι τα Ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας κατέστρεψαν 71 από τους 103 πυραύλους που πυροδότησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία, με τη βοήθεια της παρακολούθησης από "ρωσικά assets της αεροπορικής άμυνας" - αλλά χωρίς την άμεση δέσμευση οποιωνδήποτε ρωσικών πυραύλων.

 Αυτό ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι ένα νέο κύμα επιθέσεων στη Συρία θα αντιμετώπιζε άμεση ρωσική εμπλοκή. Ο στρατηγός ισχυρίστηκε επίσης ότι "μόνο μικρές ζημιές" προκλήθηκαν από το πρώτο κύμα.

Οι αξιωματούχοι της ρωσικής άμυνας απειλούν επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Συρία και άλλες χώρες σχετικά με την πώληση σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας S-300 για την προστασία από τις μελλοντικές επιθέσεις των ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail