Εξισλαμισμός και γενοκτονίες - Από τους Ελληνες και τους Αρμένιους, στους Γιεζίντι, τίποτα δεν άλλαξε


Ο Vahit Tursun (Βάιος εδώ και αρκετά χρόνια), Ελληνας από ην περιοχή του Πόντου γράφει σε άρθρο του στις ανιχνεύσεις ένα περιστατικό που καταγράφεται στο χωριό Οκενα του Πόντου. Κατά τους ηλικιωμένους του χωριού ο τελευταίος που εξισλαμίστηκε ήταν ένας άνθρωπος που λεγόταν Παύλος ο οποίος δεν ήθελε με τίποτα να εξισλαμιστεί.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο Παύλος άντεξε βασανιστήρια, δεν εξισλάμιστηκε ακόμα και όταν έκοψαν τα κεφάλια των επτά παιδιών του και τον υποχρεώσαν να τα κουβαλάει! Στο τελος μένει νηστικός για μέρες και τελικά μην αντέχοντας, εξισλαμίζεται. Το περιστατικό μπορεί να έχει μια δόση υπερβολής όμως η βία που ασκήθηκε από τους Τούρκους σε βάρος των γηγενών χριστιανικών πληθυσμών της Μικρα Ασίας και του Πόντου και υποχρεώσε αρκετούς από αυτούς σε αλλαγή της πίστης τους μέχρι και το 1922 είναι κάτι αδιαμφισβήτητο.

Η εμφάνιση της ISIS έδειξε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν ανήκουν στο παρελθόν. Τα αποτρόπαια εγκλήματα της ISIS καταγράφθηκαν από τον τηλεοπτικό φακό και η καταγραφή οδήγησε στην απομόνωση τους και την ένωση όλων εναντίον τους. Οι Τούρκοι όμως έχουν εμπειρία. Ρώσοι και Δυτικοί τους βοήθησαν να καλύψουν τις γενοκτόνιες του παρελθόντος και ξέρουν πως μπορούν να συνεχίσουν τις εθνοκαθάρσεις στην εποχή της εικόνας.

Οι Γιεζίντι της Αφρίν μέχρι την τουρκική κατάληψη της πόλης ήταν ήσυχοι κι ελεύθεροι να ασκούν τις θρησκευτικές τους δραστηριότητες, ως μέλη μιας καταδιωκόμενης από τους ισλαμιστές μειονότητας ανα τους αιώνες ήταν ασφαλείς. Όλα άλλαξαν μετά την τουρκική κατάληψη της Αφρίν σύμφωνα με το Γιεζίντι δημοσιογράφο Saad Babir. Οι Γιεζίντι υποχρεώνονται από τζιχαντιστές συμμάχους των Τούρκων να μάθουν και να ασκούν ισλαμικές πρακτικές στο χωριό Βαsufan της Αφρίν, ενώ σε μερικά χωριά Γιεζίντι έχουν υποχρεωθεί να ασπαστούν το Ισλάμ. Τίποτα δεν άλλαξε. οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους συνεχίζουν να εξοντώνουν γηγενείς, να καταστρέφουν πολιτισμούς αιώνων και η ανθρωπότητα να κοιτά. Ως πότε;


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail