Το ολέθριο λάθος των Κούρδων τους φέρνει προ της γενοκτονίας στην Αφρίν

Του Στρατή Μαζίδη

Ευθύς εξαρχής του πολέμου στη Συρία υπάρχει ένα πολυσύνθετο παζλ. Ακόμη και οι συμμαχίες δεν είναι 100% ξεκάθαρες και αυτό αποβαίνει σε βάρος των γηγενών πληθυσμών. Όταν το καλοκαίρι του 2015 η Δαμασκός κινδύνευσε με κατάρρευση, το Ιράν απαίτησε και μπήκε η Μόσχα δυναμικά στο παιχνίδι έχοντας πεισθεί ότι αν δεν το κάνει, θα επέλθει το χάος.

Ωστόσο η Ρωσία έχει πολλούς και διαφορετικούς στόχους στη Συρία. Σε πρώτο χρόνο επέτρεψε δύο φορές στην Αγκυρα να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις. Το 2016 με την Ασπίδα του Ευφράτη και τώρα με τον Κλάδο Ελαίας. Οι Τούρκοι δεν τολμούσαν να πατήσουν το πόδι τους σε συριακό έδαφος. Το έκαναν με τον Πούτιν. Αυτό το γνωρίζουν οι Σύριοι και τους ενοχλεί. Η Μόσχα όμως θα κάνει ότι μπορεί για να φέρει την Τουρκία απέναντι στις ΗΠΑ και να διασπάσει το ΝΑΤΟ.

Τώρα λοιπόν ακούμε τον Ερντογάν να προαναγγέλλει ότι η επιχείρηση θα περάσει μετά την Αφρίν, στην Ιεράπολη και ύστερα ανατολικά του Ευφράτη. Οι ΗΠΑ είναι για την ώρα πρακτικά άφαντες. Η Δαμασκός προσπαθεί αλλά μέχρι ένα σημείο, άλλωστε δε χαλιέται από έναν πόλεμο στον οποίο ισλαμοφασίστες και Κούρδοι μαχητές αλληλοεξουδετερώνονται. Η υποστήριξη του μετώπου στην Αφρίν έχει αποστερήσει δυνάμεις των Κούρδων από τις περιοχές που ελέγχουν. Ο αντίκτυπος μένει να φανεί στην πράξη.

Για κάποιον περίεργο λόγο οι βαλτωμένοι επί ένα μήνα Τούρκοι, ξαφνικά σημειώνουν πρωτοφανή πρόοδο στο μέτωπο της Αφρίν. Όπως δημοσίευσε χθες βράδυ το φιλικό dimpenews η πόλη έχει ξεμείνει από εμφιαλωμένο νερό και προμήθειες ενώ έχουν μαζευτεί περί το 1.000.000 κόσμος. Τι θα συμβεί;

Οι Κούρδοι έκαναν ένα σημαντικό σφάλμα. Τάχθηκαν με το μέρος των ΗΠΑ. Έκαναν σχεδόν ό,τι τους ζητήθηκε και σήμερα...απολαμβάνουν τους καρπούς της στήριξης. Και όμως στο παρά πέντε της επίθεσης στην Αφρίν δόθηκε η δυνατότητα μιας συνεννόησης με τη Δαμασκό, η οποία μπορεί να μην ήταν τέλεια αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από το να κυματίσει η σημαία των τρομοκρατών και της Τουρκίας. Την απέρριψαν. Απώλεσαν δυνάμεις, χωριά και εφόδια σε μια μάχη που θα μπορούσε να μην είχε δοθεί.

Το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο για την περιοχή με τους γέροντες [φωτο] να ποζάρουν εξαναγκαστικά μέσα στον τρόμο τους στο φακό των εξτρεμιστών. Όσο άριστοι μαχητές φάνηκαν στην πράξη οι Κούρδοι, άλλο τόσο χείριστοι είναι σε επίπεδο πολιτικής σκέψης, ανάλυσης και επιλογών.

Αν είχαν βρει κοινό τόπο με τη Δαμασκό, ο πόλεμος θα ήταν εδώ και μήνες παρελθόν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail