Ραγδαίες εξελίξεις - Μεγάλο άδειασμα από Ζάεφ: «Προσδοκώ λύση ακόμη και το Μάρτιο - Ξεχάστε τις αλλαγές στο Σύνταγμα αν θέλετε λύση!»

Photo: Robert Atanasovski
Freepen.gr - "Η επιθυμία μου και η φιλοδοξία μου, καθώς και ο καθένας από εμάς που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, είναι να επιτύχουμε μια λύση για τη διαφωνία ονόματος μέχρι το τέλος Μαρτίου", λέει. "Δεν θα μας βοηθήσει εάν το καθυστερήσουμε γιατί υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικές δυνάμεις που είναι αντίθετες προς μια λύση" δηλώνει σε συνέντευξή του στο balkaninsight.com ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Εάν οι νέες συνομιλίες ονόματος πετύχουν, με την Ελλάδα τότε σημειώνει ο Ζάεφ η πΓΔΜ θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στην επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Περίπου την ίδια στιγμή, θα μπορούσε τελικά να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, λέει ότι έχει πίστη στις καλές προθέσεις του.

"Είμαι πεπεισμένος ότι πάνω απ 'όλα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει πραγματικά να βρει μια λύση. Βλέπω ότι ο [Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών] [Νίκος Κοτζιάς] καταβάλλει επίσης προσπάθειες"

"Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με οδηγεί από την αρχή - ότι είναι δυνατή μια λύση. Αλλά ταυτόχρονα, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών", επισημαίνει ο Ζάουφ.

Είναι ακόμη πιο κατηγορηματικός όταν απαντά στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση χωρίς αλλαγή στο σύνταγμα της πΓΔΜ:

"Και οι δύο πλευρές δε θα πρέπει να θέτουν ζητήματα που θα καθιστούσαν αδύνατη μια λύση", λέει.

"Είμαι ειλικρινά αφοσιωμένος στην εξεύρεση ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, που σκέφτομαι κυρίως τον ελληνικό λαό. Επειδή αυτή είναι μια προσπάθεια για μια βιώσιμη λύση και όχι κάποια παράκαμψη, χειραγώγηση ή ψέματα που λέει ο ένας στον άλλο ... "προσθέτει.

"Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να οδηγούμεθα από γεγονότα. Δεν έχω κανένα δίλημμα ότι όταν πρόκειται για τη γεωγραφική επικράτεια της Μακεδονίας, παίρνουμε το βόρειο ή το ανώτερο τμήμα της, το νότιο μέρος ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας.

Αν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε μια λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε πράγματα που θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα που θα μας φέρουν μόνο πιο μακριά από μια λύση".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail