Anatolian Eagle vs Noble Dina: Tι πραγματικά συμβαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ και γιατί ανέμενα την επίθεση Ερντογάν στην ιταλική πλατφόρμα

Του Γιώργου Αδαλή

Μεθαύριο κλείνουμε δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο σαλτιμπάγκος Ερντογάν, ενεργώντας εντελώς πειρατικά και παράνομα, χρησιμοποίησε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας και έχει ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ και ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000, εντός του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ανοιχτά της Αγίας Νάπας.

Κι όσοι περίμεναν πολέμους, διεθνείς συρράξεις ίσαμε παγκόσμιους πολέμους, διαψεύστηκαν οικτρά.

Στο διάστημα αυτό, όχι πόλεμος δεν έγινε αλλά ο Ερντογάν συναντάται με Μέρκελ, Τίλερσον κι ένα σωρό άλλους ηγέτες. Ουδείς έκαμε την παραμικρή δήλωση. Πολύ περισσότερο η Ιταλία, ανέκρουσε πρύμναν και όχι φρεγάτα δεν έστειλε στο οικόπεδο 3, αλλά ούτε χαρταετό, ένεκα της Καθαράς Δευτέρας.

Ο Ερντογάν λειτουργεί μαφιόζικα και από το 2012 πλέον το κάνει εντελώς ανοικτά.

Στην περίπτωση του «οικοπέδου 3», ήταν εδώ και χρόνια κάτι παραπάνω από προφανές, ότι ο Ερντογάν θα επιχειρούσε ένα τέτοιο αποκλεισμό! Το περίμενε εδώ και δυο χρόνια ως μάνα εξ ουρανού. Μόνο ένας τυφλός και ταυτόχρονα κουφός δε θα ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη. Διότι εκτός των γνωστών ωφελημάτων για τον Ερντογάν, που ΑΠΑΝΤΕΣ γνωρίζουμε, υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι. Τι θέλω να πω;

- Πρώτον ότι, το εν λόγω Fund (για το διαχειριστικό fund λέω κι όχι την Ιταλική εταιρεία) στο οικόπεδο 3, είναι ο αδύναμος κρίκος σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ. Τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο διεθνών λομπιστών.

- Δεύτερον, δεν πρόκειται περί ενός «απονενοημένου διαβήματος», αλλά μιας πολύ καλά ζυγισμένης πράξης από την πλευρά της Τουρκίας, για την οποία είχα αρθρογραφήσει από το 2016 και είχα μιλήσει δημόσια στην τηλεόραση. Μιας ταυτόχρονης κίνησης σε Συρία, Αιγαίο και Κύπρο με την οποία θα επιδιώκει την de facto αρχικώς και de jure στη συνέχεια, ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάννης.

- Τρίτον, ο Ερντογάν και η Τουρκία, αποτελούν τους διεθνείς ταραξίες διότι μπορούν. Και μπορούν διότι ΔΕΝ έχουν υπογράψει το δίκαιο της Θάλασσας και δεν αναγνωρίζουν ότι ο υπόλοιπος πλανήτης έχει αποδεχτεί στα Ηνωμένα Εθνη.

-Τέταρτον και κυριότερο, ως πολιτικός ο Ερντογάν, φαίνεται ότι μετέφρασε ολόσωστα την προεκλογική και μετεκλογική δήλωση του Ν. Τραμπ για τα πετρέλαια! Μια δήλωση που έλεγε ότι «θα αναθεωρήσουμε την πολιτική των ΗΠΑ για τα πετρέλαια διότι τα θέλουμε ΟΛΑ». Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι ο Τραμπ θα έκαμε πόλεμο στην Τουρκία ΜΟΝΟ αν έβλαπτε τα συμφέροντα της Noble Energy που έχει Πρόεδρο Ισραηλίτη. Αντίθετα, αν δημιουργούσε προβλήματα στις υπόλοιπες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, τότε όλοι θα έσπευδαν να ζητήσουν την βοήθεια των ΗΠΑ. Κι αυτό φυσικά θα προσέδιδε στις ΗΠΑ ένα διαπραγματευτικό χαρτί με το οποίο θα ζητούσε πολλά περισσότερα απ όσα ήδη κατέχει στην περιοχή.

Ο πετρελαιάς Υπ.Εξ. του Τραμπ, προχτές, σύμφωνα με τα Ελληνικά ΜΜΕ, έσπευσε να τιθασεύσει στον Ερντογάν! Αλλά όσοι διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, ουσιαστικά του έδωσε το πράσινο φως να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Ιταλικής πλατφόρμας.

Κι ενώ η Τουρκία έκαμε πράξη όσα έμαθε από τις ΗΠΑ στην στρατιωτική άσκηση Anatolian Eagle με ευθεία επίθεση σε πλατφόρμα πετρελαίου, ουδείς αναρωτιέται, γιατί διάολε κάναμε τόσα χρόνια μαζί με Ισραήλ και ΗΠΑ την μεγάλη διακλαδική άσκηση Noble Dina (με Κύπριο παρατηρητή μάλιστα); Δεν την κάμαμε για να αντιμετωπίσουμε ΑΚΡΙΒΩΣ τέτοιου είδους μαφιόζικες ενέργειες; Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το σενάριό της, που στην ουσία αντιμετωπίζει την τουρκική Anatolian Eagle;

Τα υπόλοιπα θα σας τα πω τηλεοπτικά!

Το ζητούμενο είναι ότι όσοι πίστευαν σε πολέμους από την διεθνή κοινότητα κατά του Ερντογάν, αποδείχτηκε ότι πετούσαν στα σύννεφα. Δυστυχώς στα ίδια σύννεφα πετούν τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική πολιτική ηγεσία! Κοιμούνται και πληρώνουν τζάμπα ξενοδοχείο!

*(Η φωτό είναι από την άσκηση Noble Dina 2017 και ΔΕΝ την έβαλα τυχαία. Παρατηρήστε την...)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail