"Δεν έχω φάει κρέας εδώ και 2 μήνες" - Εργαζόμενοι πετρελαίου της Βενεζουέλας καταρρέουν από την πείνα στην εργασία

Photographer: Wil Riera/Bloomberg
Freepen.gr - Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας μπορεί να εκπλαγούν αν μάθουν ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας έχει επιβραδυνθεί, ακόμα και όταν η τιμή ενός βαρελιού αργού έχει αυξηθεί στις περισσότερες διεθνείς αγορές.

Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού υπάρχει μια μακάβρια εξήγηση: Οι εργαζόμενοι στο PDVSA - η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, η οποία κάποτε παρείχε πλούτο στη Βενεζουέλα - καταρρέουν κυριολεκτικά εξαιτίας της πείνας και της εξάντλησης. Επίσης εγκαταλείπουν τις δουλειές τους απελπισμένοι καθώς η αξία της αμοιβής τους έχει εξανεμιστεί.

Το Bloomberg και η Fabiola Zerpa μίλησε με αρκετούς εργαζόμενους στη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας για τις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Φυσικά, οι εργάτες πετρελαίου δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν: Η κατάσταση στη Βενεζουέλα γίνεται τόσο έντονη, που οι απλοί πολίτες χάνουν τόνους σωματικού βάρους εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων. Πολλοί δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν κρέας.

Ένας εργαζόμενος είπε στο Bloomberg πως ο εβδομαδιαίος μισθός του ίσα που επαρκεί για το αλεύρι καλαμποκιού που αναμιγνύεται με νερό και πίνει κάθε πρωί.

Στις 6:40 π.μ., ο Pablo Ruiz φτάνει στην πύλη ενός διυλιστηρίου στο Puerto La Cruz της Βενεζουέλας, βάφοντας επί 8 ώρες με αντιδιαβρωτική βαφή τις σωληνώσεις κάτω από έναν καυτό ήλιο. Για πρωινό, ο 55χρονος έπινε αλεύρι καλαμποκιού.

Ο εβδομαδιαίος μισθός των 110.000 βολιβάρες - περίπου 50 σεντς στη συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς - του αγοράζει λιγότερο από ένα κιλό αλεύρι καλαμποκιού ή ρύζι. Η μόνη πρωτεΐνη του προέρχεται από 170 γραμμάρια κονσερβοποιημένου τόνου που περιλαμβάνεται σε κουτί τροφίμων που παρέχει η κυβέρνηση σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος κάθε 45 ημέρες περίπου.

«Δεν έχω φάει κρέας για δύο μήνες», είπε. "Την τελευταία φορά που έκανα, ξόδεψα το μισθό ολόκληρης της εβδομάδας σε ένα γεύμα κοτόπουλου".

Η πείνα επιταχύνει την καταστροφή της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, καθώς οι εργαζόμενοι μεγαλώνουν, καθίστανται πολύ αδύναμοι και πεινούν ενώ καλούνται να ανταπεξέλθουν σε βαριά εργασία. Με τα παιδιά που πεθαίνουν από υποσιτισμό και τους ενήλικες που αναζητούν αποφάγια στα σκουπίδια, τα τρόφιμα έχουν γίνει πιο σημαντικά από την απασχόληση και χιλιάδες παραιτούνται από τη δουλειά. Η απουσία και η μαζική παραίτηση σημαίνει μείωση του εργατικού δυναμικού στην πετρελαϊκή βιομηχανική που κρατά την οικονομία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Οι ερευνητές σε τρία Πανεπιστήμια της Βενεζουέλας ανέφεραν πέρυσι σε μια νέα πανεπιστημιακή μελέτη απώλεια κατά μέσο όρο 11 κιλών σωματικού βάρους για κάθε πολίτη ενώ σχεδόν το 90% σήμερα ζει σε συνθήκες φτώχειας, ως αντίκτυπος μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης και έλλειψης τροφίμων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail