Η Μακεδονία σώθηκε το 1904 από την ελληνική αστική τάξη που σήμερα δεν υπάρχει

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Το 1904 ο Δημήτριος Καλοποθάκης, ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Εμπρός" ιδρύει το μακεδονικό κομμιτάτο με στόχο την προστασία της Μακεδονίας από τον εκβουλγαρισμό. 

Το 1904 σκοτώνεται στη Μακεδονία ο αστός Πάυλος Μελάς, γιος του Πάμπλουτου Μιχαήλ Μελά.

Η Μακεδονία σώθηκε όταν η ελλαδική αστική τάξη κινητοποιήθηκε για τη σωτηρία της μετά τις εκκκλήσεις των Ελλήνων της Μακεδονίας που στέναζαν κάτω από τις επιθέσεις των Τούρκων και των Βουλγάρων.

Εκείνη η αστική τάξη ενδιαφερόταν και για το έθνος, όχι για την τσέπη. Εκείνη η αστική τάξη πήγαινε να θυσιαστεί για το έθνος χωρίς να την υποχρεώνει κανένας όπως θυσιάστηκε ο Παύλος Μελάς. 

Αυτή η αστική τάξη δεν υπάρχει πια, υπάρχουν μόνο κρατικοδίαιτα παρασίτα που τρώνε από το κράτος χωρίς να δίνουν τίποτα πίσω. Όταν πέθανε η ελληνική αστική τάξη που αναπτύχθηκε κυρίως εκτός συνόρων του ελλαδικού κράτους και αυτό έγινε μετά το 1922, το έθνος έχασε κάθε πιθανότητα πραγμάτωσης των στόχων του.

Δεν είναι τυχαίο ότι με μικρές εξαιρέσεις που οφείλονται στο συλλογικό ένστικτο του λαού όπως το γεγονός κα η ηρωική αντίσταση που προβάλλαμε στην ιταλικη και γερμανική εισβολή το 1940 -1941 οδήγησε στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Χάνουμε διαρκώς, μικραίνουμε διαρκώς, ως πότε; Ίσως ως τη δημιουργία ή την αφύπνιση μιας πραγματικής ελληνικής αστικής τάξης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail