Ελλάδα βάλε φραγή στην Συκοφαντία για να δεις σωτηρία

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αυτά τα δένδρα στην σκεπή της Εκκλησίας της Αγίας Θεοδώρας της Βάστας φύτρωσαν και στέκουν παράδοξα για να μας θυμίζουν την συκοφαντία που δέχτηκε η ΑΓΙΑ.
Η συκοφαντία δεν αλλάζει φύλο, δεν αλλάζει γένος και γενιά είναι το καλύτερο παιδί του αντίχριστου και του βρώμικου πνεύματος του.
Και ενώ κατασυκοφαντούν την Ελλάδα οι έμποροι των Εθνών στα πλάτη και τα μήκη της οικουμένης , τα ίδια τα παιδιά της επιμένουν μετά μανίας σε αυτό το Εθνικό σπορ- πάθος να κατακρεουργούν το ένα το άλλο με μοχθηρία λέξεων.
Ένας Άγιος Νεκτάριος, ένας Άγιος Νικόλαος Πλανάς, ένας Άγιος Παίσιος συκοφαντημένος μέχρι σήμερα και μάλιστα από εκκλησιαστικούς μας δείχνουν τον δρόμο και μας λένε…
« σιγά- σιγά να αλλάζουμε γιατί στην μπόρα που έρχεται η συκοφαντία δεν θα μπορεί να μας ταίσει , μόνο η μετάνοια και η ταπείνωση θα μας σώσουν από τα δεινά που περικύκλωσαν την πλανήτη»

« Συκοφαντία είναι η ψεύτικη κατηγορία. Εφευρέτης της είναι ο διάβολος, ο πατέρας του ψεύδους. Η συκοφαντία είναι μεγάλη δοκιμασία γι’ αυτόν που την υφίσταται. «Οὐκ ἔστιν οὐδὲν ἀφορητότερον τοῖς ὀδυνωμένοις λόγον δυνάμενον δακεῖν ψυχὴν», μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος. Δεν υπάρχει δηλαδή τίποτε πιο αφόρητο για όσους υφίστανται την οδύνη της συκοφαντίας, γιατί η συκοφαντία είναι πραγματικά δάγκωμα

Τι είναι όμως εκείνο που κινεί τον άνθρωπο στη συκοφαντία;
Τα κίνητρα του συκοφάντη συνήθως είναι η ζήλεια, ο φθόνος, η μνησικακία, η υπερηφάνεια και τα σαρκικά πάθη.
Οι Άγιοι όχι μόνο δεν συκοφαντούσαν τους γύρω τους αλλά σκέπαζαν τα αμαρτήματά τους, έχοντας πάντα καλούς λογισμούς γι’ αυτούς.
Η συκοφαντία δείχνει ότι η ψυχή μας νοσεί και επομένως χρειάζεται θεραπεία.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλοι είμαστε επιρρεπείς στην αμαρτία και οφείλουμε να δούμε τα δικά μας πάθη και όχι τα πάθη του αδερφού μας.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για την κρίση μας, η οποία σίγουρα δεν είναι πάντοτε ορθή.
Πολύ συχνά παρερμηνεύουμε τη συμπεριφορά κάποιων ατόμων και καταλήγουμε σε εσφαλμένα συμπεράσματα, αδικώντας έτσι τους αδερφούς μας.
Αλλά ακόμα και αν ισχύει αυτό το οποίο βλέπουμε ή ακούμε δεν μας αφορά και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ούτε να το κρίνουμε ούτε να το διαδώσουμε, βλάπτοντας έτσι τον συνάνθρωπό μας και δηλητηριάζοντας την ίδια στιγμή την ίδια την ψυχή μας.

Αυτός που συκοφαντεί διώχνει τη χάρη του Χριστού από κοντά του.
Ο Αββάς Ησαΐας λέει ότι «αυτός που κατηγορεί και εξουθενώνει τον αδελφό του, αποξενώνει τον εαυτό του από το έλεος που απολαμβάνουν οι Άγιοι».
Αυτός όμως που υπομένει τη συκοφαντία με καρτερικότητα, σιωπή, ταπείνωση και προσευχή λαμβάνει μεγάλη χάρη από τον Θεό, διότι μέσα στη συκοφαντία είναι κρυμμένο το έλεος του Θεού.
Ταυτόχρονα, αυτός που δεν οργίζεται εναντίον του συκοφάντη, τον βοηθά με αυτό τον τρόπο να καταλάβει το σφάλμα του και να διορθωθεί.

Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Παντοδύναμος και Πανάγαθος Θεός μας ποτέ δεν μας εγκαταλείπει, πόσο μάλλον όταν μας συκοφαντούν.
Η πίστη μας έχει τόσο βάθος και μεγαλείο που μας διδάσκει όχι μόνο να μη θλιβόμαστε όταν μας συκοφαντούν και να μην μισούμε τους συκοφάντες μας, αλλά να προσευχόμαστε γι’ αυτούς.
Όπως λέει και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής «Όσο εσύ προσεύχεσαι με την ψυχή σου για χάρη εκείνου που σε συκοφάντησε τόσο και ο Θεός πείθει για την αθωότητά σου όσους σκανδαλίστηκαν λόγω της συκοφαντίας».
(περιοδικό “Καθ’ Οδόν. Περιοδική
Νεανική Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού”, τεύχος 53)
«Όταν μας δουν οι δαίμονες να περιφρονούμε τα πράγματα του κόσμου, ώστε να μη μισούμε εξ αιτίας αυτών τους ανθρώπους και εκπέσουμε από την αγάπη, τότε παρακινούν άλλους να μας συκοφαντήσουν, ώστε, μη υποφέροντας την λύπη, να μισήσουμε εκείνους που μας συκοφάντησαν.
Δεν υπάρχει βαρύτερος πόνος της ψυχής από την συκοφαντία, είτε συκοφαντείτε κανείς για θέματα πίστεως, είτε για θέματα ηθικής, και κανένας δεν μπορεί να αδιαφορήσει γι’ αυτήν, παρά μόνο εκείνος που είναι προσηλωμένος στον Θεό, όπως η Σωσάννα, ο οποίος Θεός είναι ο μόνος που μπορεί να μας ελευθερώσει από τις δυσκολίες, όπως ακριβώς ελευθέρωσε και εκείνη, και να φανερώσει στους ανθρώπους την αλήθεια, όπως έκανε και στην περίπτωση εκείνης, και να παρηγορήσει την ψυχή με την ελπίδα.
Όσο περισσότερο προσεύχεσαι με όλη τη δύναμη της ψυχής σου για εκείνον που σε συκοφάντησε, τόσο περισσότερο και ο Θεός γνωρίζει την αλήθεια σε εκείνους που σκανδαλίσθηκαν» ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣhttps://proskynitis.blogspot.gr/


« Ας θυμηθούμε πάλι την Αγία Θεοδώρα στο χωριό Βάστα της Αρκαδίας, η οποία πέφτοντας θύμα μεγάλης συκοφαντίας και μη φανερώνοντας την αλήθεια, μαρτύρησε. Σε ανάμνηση της θυσίας της υπάρχει εκεί ένα ζωντανό θαύμα. Ο Θεός ακούγοντας την προσευχή της επέτρεψε να φυτρώσουν, χωρίς ρίζες, 17 δένδρα στην σκεπή μιας μικρής εκκλησίας 12 τετραγωνικών μέτρων στον τόπο που μαρτύρησε. βλ. φωτο
Ας θυμηθούμε πάλι τον πάγκαλο Ιωσήφ, το γιό του Ιακώβ, ο οποίος υπέφερε τόσα από τους ίδιους τους αδελφούς του, οι οποίοι τον πούλησαν σκλάβο στην Αίγυπτο. Εκεί συκοφαντήθηκε αδυσώπητα από τη σύζυγο του Πετεφρή, επειδή δεν ενέδωσε στις πονηρές διαθέσεις της, και όμως ο Θεός τον τοποθέτησε στα ύψη, ώστε να κυβερνήσει στο πλάϊ του Φαραώ όλη την Αίγυπτο.» Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης http://gerontesmas.com/
Ένας Άγιος Νεκτάριος, ένας Άγιος Νικόλαος Πλανάς, ένας Άγιος Παίσιος συκοφαντημένος μέχρι σήμερα και μάλιστα από εκκλησιαστικούς μας δείχνουν τον δρόμο και μας λένε…
« σιγά- σιγά να αλλάζουμε γιατί στην μπόρα που έρχεται η συκοφαντία δεν θα μπορεί να μας ταίσει , μόνο η μετάνοια και η ταπείνωση θα μας σώσουν από τα δεινά που περικύκλωσαν την πλανήτη»

Με Πίστη και Ελπίδα
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail