Εάν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμη το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Δεκέλεια, υπάρχει ένας σοβαρός λόγος να το κάνετε

Του Στρατή Μαζίδη

Πριν από μερικές εβδομάδες αποτέλεσε βασική είδηση στο διαδίκτυο η εντυπωσιακή επιχείρηση μεταφοράς ενός RF-4E στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση της Δεκέλειας (Τατόι). Έβαλα λοιπόν στο πρόγραμμα να επισκεφθούμε μια μέρα με το γιο μου τη βάση για να δούμε τα αεροπλάνα καθώς η επίσημη σελίδα του Μουσείου και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αποτελούσαν ένα καλό πρώτο κίνητρο.

Μιας και πατέρας φίλου του γιου μου είναι πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία, ο Αντισμήναρχος Παναγιώτης Κοτσιάκης τον ρώτησα σχετικές πληροφορίες και τελικά το οργανώσαμε να πάμε παρέα σήμερα το μεσημέρι.

Η πρόσβαση στη Δεκέλεια είναι αρκετά εύκολη έως συντομότατη αν σε εξυπηρετεί η Αττική Οδός.

Στην είσοδο της βάσης δίνεις τα στοιχεία σου και ένα μικρό βαν θα σε μεταφέρει άμεσα στο Μουσείο, το οποίο είναι μεν προσβάσιμο με τα πόδια σε μια πανέμορφη καταπράσινη διαδρομή αλλά οι κανόνες ασφαλείας της βάσης δεν το επιτρέπουν.

Το Μουσείο χωρίζεται επί της ουσίας σε τρία τμήματα.

Το πρώτο βρίσκεται μέσα στο κεντρικό υπόστεγο περιλαμβάνοντας παλαιότερα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με το αρχαιότερο να είναι περίπου 100 ετών. Μια ξύλινη έλικα από αεροσκάφος που έλαβε μέρος στον Α' ΠΠ αλλά και τη Μικρασιατική Εκστρατεία κεντρίζει την προσοχή.

Ανάμεσα στα εκθέματα στο υπόστεγο είναι η ουρά ενός αεροσκάφους ΝΟΡ ΑΤΛΑΣ που μετείχε το 1974 στην επιχείρηση "Νίκη" στην Κύπρο αλλά και το κράνος του αδικοχαμένου Νίκου Σιαλμά.

Επίσης ενδιαφέρον έχει το ανασυρθέν από τα ανοικτά της Λερού αεροσκάφος της Luftwaffe που κατερρίφθη το 1943 καθώς επίσης τα προσωπικά αντικείμενα του πιλότου.

Υπάρχουν επίσης μεταξύ άλλων ένα κόκπιτ που αποτελεί πόλο έλξης, ιδίως για τους μικρούς επισκέπτες καθώς κι ένας επιβλητικός κινητήρας.

Στο δεύτερο εξωτερικό τμήμα κυριαρχούν μεταξύ άλλων τα βομβαρδιστικά Α7, το RF-5A, μια εντυπωσιακή Dacota και αρκετά υποστηρικτικά οχήματα.

Στο τρίτο εξωτερικό τμήμα μπορεί να δει κανείς μεταξύ άλλων ένα F-86E, ένα ακόμη Α7 (το οποίο είχε πετάξει ο Τάκης ως πιλότος των Α7 παλαιότερα στα Χανιά και μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν όταν σταματήσει να πετά να τον βάλουμε κι αυτόν μέσα στο έκθεμα!), ένα TF-102, ένα Mirage F1CG αλλά και αντιαεροπορικά του Β' ΠΠ μαζί με τον τεραστίων διαστάσεων και δυνατοτήτων νυχτερινό προβολέα.

Το RF-4E δεν καταφέραμε να το δούμε καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι η άψογη εικόνα του Μουσείου. Τα εκθέματα συντηρούνται στην εντέλεια. Ο χαρακτηρισμός "εξαιρετικό" αδικεί τη δουλειά των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη του Μουσείου.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τον Αρχισμηνία, Βασίλη Μπαλή ο οποίος ήταν ευγενέστατος, φιλικότατος με τα παιδιά, πρόθυμος να δείξει και να εξηγήσει το κάθε τι αλλά και γνώστης της ιστορίας του κάθε φιλοξενούμενου εκθέματος.

Όλη ένδοξη ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και οι ηρωικές της επιχειρήσεις προβάλλονται μέσα από το Μουσείο της βάσης της Δεκέλειας. Κι αυτό αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να το επισκεφθείτε.

Η ιστορία δεν είναι μόνη αυτή που γράφεται στα σχολικά βιβλία. Συχνά πρέπει να την αναζητήσεις σε διάφορες πηγές και τοποθεσίες. Η αεροπορική βάση της Δεκέλειας είναι σίγουρα μια από αυτές. Η είσοδος μπορεί να είναι δωρεάν (κι αυτό είναι πολύ καλό στις εποχές που ζούμε), στην έξοδο όμως όλοι φεύγουν με κάτι παραπάνω από ό,τι είχαν μπαίνοντας.

Δεν είναι μόνο οι θυσίες των ανθρώπων που δημιούργησαν με την ψυχή τους το θρύλο που συνοδεύει την Πολεμική μας Αεροπορία, είναι κι αυτά τα αεροπλάνα που δείχνουν με τον τρόπο τους να σου μιλάνε. Σου λένε ότι "εγώ κάποτε έγραψα ιστορία, έβγαλα ασπροπρόσωπους όσους με πετούσαν, τους έδωσα το κάτι παραπάνω που τόλμησαν όταν είπαν ότι θα το ρισκάρουν, ήμουν διαθέσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή, υπήρξα η αιχμή του δόρατός σου και μη νομίσεις ακόμη θα μπορούσα αλλά έκριναν πως από εδώ μπορώ εξίσου να προσφέρω...".

Και αν θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο με μια λέξη για το Μουσείο, τότε όπως έγραψαν και οι ενθουσιώδεις μικροί επισκέπτες στο βιβλίο επισκεπτών, είναι..."απλά υπέροχο".

Οι "θρύλοι" σας περιμένουν για ένα όμορφο ταξίδι στο χρόνο ενώ η μελλοντική ιστορία γράφεται πάντα από όσους αγάπησαν και εντρύφησαν στην πρότερη...













Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail